Expositie Anneke van de Vrede

Periodiek is er in de Catharinakapel het werk van een lokale kunstenaar gratis te bekijken. Vanaf 8 maart tot en met 21 april kan iedereen de expositie van Geke Steenmetz bewonderen.

Ik woon en werk in Harderwijk en heb een atelier aan huis, waar ik kleding ontwerp en vervaardig. Op een gegeven moment begon het me op te vallen dat daar best veel afval bij vrijkwam: snijresten, overschotjes, al met al liep dat flink op. Dat was voor mij een eyeopener. Ik besloot dat ik zo weinig mogelijk afval wilde produceren, en dat opende de weg naar hergebruik. Ik begon met nieuwe kledingstukken te maken  van bestaande kleding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zogenaamde “kastdochters”: kledingstukken die iedereen in de kast heeft hangen, die nooit meer gedragen, maar ook niet weggegooid worden. Naast bestaande kledingstukken ging ik daarna ook kleding maken van ander textiel, zoals overgordijnen, postzakken, paraplus  en stropdassen, en zelfs van “rare” materialen, zoals pindakaasdeksels en lenzendoosjes.

Tijdens de Coronapandemie had ik ineens geen werk meer, want klanten konden niet meer in mijn atelier terecht. Dat gaf mij heel veel ruimte om vrij werk te maken (dus elk nadeel heeft ècht z’n voordeel!); eindelijk eens een techniek uitproberen, of een onbekend materiaal onderzoeken. Het resultaat daarvan is te zien in deze expositie.

Mijn uitgangspunt bij het ontwerpen van kledingstukken is afval verminderen. De kledingindustrie is erg belastend voor mens, dier en milieu. Wereldwijd is het na de olie-industrie de meest vervuilende industrie. En dat allemaal om de fast fashion consumptie in stand te houden.

Ik wil met deze expositie laten zien dat het helemaal niet nodig is om naar fast fashionketens te rennen om daarvoor zo weinig mogelijk euro’s nieuwe kleding te gaan kopen –  die na drie maanden weggegooid wordt  –  om vervolgens weer nieuwe kleding te gaan kopen – die na drie maanden….

Recyclen (of beter gezegd: upcyclen) is niet alleen nodig om de enorme textielafvalberg te verkleinen, maar ook leuk, en veel eenvoudiger dan je denkt. Verbeter de wereld en begin in je eigen kledingkast!

www.ann-made.nl

Lees meer over de expositie

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op