Expositie ‘TROOST’

Door Marianne Brooijmans

19 oktober t/m 1 december 2022 

 

Openingstijden
De expositie is op de volgende data te bezichtigen:

Donderdag         3, 10, 17, 24 november en 1 december                 van 14.00 tot 17.00 uur
Vrijdag                 4, 18, 25 november                                                   van 14.00 tot 17.00 uur
Zaterdag             29 oktober en 12, 26 november                              van 11.00 tot 13.30 uur
Zondag                6 november                                                                van 14.00 tot 17.00 uur

Het uitgangspunt in het werk van Marianne, zijn haar biografie en ervaringen. Marianne is geboren en gedeeltelijk opgegroeid in de Biesbosch, een tot 1969 ongerept natuurgebied vol kreken, riet, vogels, dijken en landbouw.

De kunstenares is nog regelmatig terug gegaan naar de Biesbosch om daar te zijn en te tekenen. De Biesbosch en de verschillende voettochten leveren inspiratie voor haar werk. In haar afstudeerscriptie aan De HKU in 1993 heeft Marianne het over de verbinding tussen natuur en kunst, en vooral  over de diepere betekenis van het lopen in landschappen die al eeuwen bestaan.

“In mijn afstudeerscriptie aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht heb ik het over de voettochten die ik heb gemaakt. Lopen is een totale ervaring, iedere stap is een aanraking met een geschiedenis. Aarde is stof van het verleden onder je voeten. De pelgrimstocht naar Santiago de Compostella bracht voor mij heden en verleden samen. Door het lopen, innerlijke beweging, verbinding ervaren met alles om je heen, en weten dat dit het is en meer is er niet.’”

In haar werk maakt Marianne met materialen en papier gelaagde herinneringen. Zij toont het herinneren, het tijdloze. Haar schilderijen zijn als het ware stapelingen van herinneringen. Ruimte die de tijd weergeeft, oproepen van gedachten en gevoelens voor alles wat voorbij gaat.

In 1993 is Marianne afgestudeerd aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht, richting autonoom schilderen. Momenteel is de kunstenares werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenaar en geeft bij diverse instanties schilder- en tekenlessen aan volwassenen en kinderen.

 

Marianne Alting Brooijmans

www.mariannealtingbrooijmans.nl

Expositie ‘OVERBRUGGEN’

Door Carla en Willem Bultman

8 december 2022 t/m 28 januari 2023

Van donderdag 8 december 2022 tot en met zaterdag 28 januari 2023 is in de Catharinakapel de expositie “OVERBRUGGEN” te zien met het werk van Carla en Willem Bultman uit Oldebroek. Naast de liefde voor elkaar delen ze ook de liefde voor kunst. Al maakt het echtpaar beide heel verschillend werk.

Carla Bultman
Carla wordt geïnspireerd door de mooie kleuren van de wollen en zijden vezels waar ze mee werkt. Ze verwerkt dit handmatig tot vilt waarvan ze onder andere sieraden, sjaals en objecten maakt. De puurheid en zachtheid van het materiaal en de vele mogelijkheden tot vormgeven, blijven de kunstenares creatief uitdagen.

www.carlabultman.exto.nl

Willem Bultman
Willem schildert diverse onderwerpen waarbij het contrast van licht-donker een belangrijk uitgangspunt is als metafoor voor goed en kwaad, leven en dood. Hierbij werkt hij in hoofdzaak figuratief maar door zijn losse toets ontstaat er toch een vorm abstractie waardoor er in zijn werk altijd wel iets te raden valt en de fantasie wordt geprikkeld. Zoals iedere kunstenaar creëert hij hierbij mijn eigen werkelijkheid door de beelden die hij in zich opneemt te “weerspiegelen” op de wijze die bij hem past.

www.willembultman.nl


In deze expositie worden er bruggen gebouwd tussen materiaal en onderwerp, tussen figuratie en abstractie. Een belangrijke brug zijn de kleuren die goed op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken. Een andere brug is de combinatie van ruimtelijk en plat werk die met name in de nissen van de kapel een prachtig geheel vormen. Zo is er, ondanks de grote verschillen in werk, toch een harmonieuze expositie te bezichtigen.

Tip: ben jij op zoek naar een origineel en bijzonder cadeau voor de kerstdagen? Tijdens de exposite zijn er luxe kerstartikelen te koop.