EXPOSITIES IN DE CATHARINAKAPEL

Periodiek is er in de Catharinakapel het werk van een lokale kunstenaar gratis te bekijken. Bekijk op deze pagina de huidige en aankomende expositie.

Expositie Anneke van de Vrede – Wearable Waste Fashion art
23 april tot en met 9 juni 2024

Catharinakapel expositie Be Tenkink

Openingstijden
De expositie is op de volgende dagen geopend:

Donderdag       van 14.00 tot 17.00 uur
Vrijdag               van 14.00 tot 17.00 uur
Zaterdag           van 11.00 tot 13.30 uur
Zondag             van 14.00 tot 17.00 uur

Meet & Greet
Kom op de zondagmiddag gezellig langs voor meet & greet met Anneke van de Vrede. Ontmoet de ontwerpster persoonlijk en ontdek meer over de inspiratie achter haar creaties.

Modeshow
Als kers op de taart wordt deze expositie op zondag 9 juni afgesloten met een unieke modeshow en een hapje en drankje. Een uitgelezen kans om de creaties van dichtbij te bewonderen en te zien hoe afval wordt omgetoverd tot prachtige, draagbare kunstwerken. Laat je verrassen door de inventiviteit en het vakmanschap achter elk kledingstuk en wie weet vind je wel je nieuwe favoriete item dat niet alleen stijlvol is, maar ook bijdraagt aan een duurzamere wereld. Mis deze bijzondere afsluiting niet!

Tijden: 15.00 en 16.00 uur

 

Periodiek is er in de Catharinakapel het werk van een lokale kunstenaar gratis te bekijken. Vanaf 23 april tot en met 9 juni kan iedereen de expositie van Anneke van de Vrede bewonderen. 

Ik woon en werk in Harderwijk en heb een atelier aan huis, waar ik kleding ontwerp en vervaardig. Op een gegeven moment begon het me op te vallen dat daar best veel afval bij vrijkwam: snijresten, overschotjes, al met al liep dat flink op. Dat was voor mij een eyeopener. Ik besloot dat ik zo weinig mogelijk afval wilde produceren, en dat opende de weg naar hergebruik. Ik begon met nieuwe kledingstukken te maken  van bestaande kleding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zogenaamde “kastdochters”: kledingstukken die iedereen in de kast heeft hangen, die nooit meer gedragen, maar ook niet weggegooid worden. Naast bestaande kledingstukken ging ik daarna ook kleding maken van ander textiel, zoals overgordijnen, postzakken, paraplus  en stropdassen, en zelfs van “rare” materialen, zoals pindakaasdeksels en lenzendoosjes.

Tijdens de Coronapandemie had ik ineens geen werk meer, want klanten konden niet meer in mijn atelier terecht. Dat gaf mij heel veel ruimte om vrij werk te maken (dus elk nadeel heeft ècht z’n voordeel!); eindelijk eens een techniek uitproberen, of een onbekend materiaal onderzoeken. Het resultaat daarvan is te zien in deze expositie.

Mijn uitgangspunt bij het ontwerpen van kledingstukken is afval verminderen. De kledingindustrie is erg belastend voor mens, dier en milieu. Wereldwijd is het na de olie-industrie de meest vervuilende industrie. En dat allemaal om de fast fashion consumptie in stand te houden.

Ik wil met deze expositie laten zien dat het helemaal niet nodig is om naar fast fashionketens te rennen om daarvoor zo weinig mogelijk euro’s nieuwe kleding te gaan kopen –  die na drie maanden weggegooid wordt  –  om vervolgens weer nieuwe kleding te gaan kopen – die na drie maanden….

Recyclen (of beter gezegd: upcyclen) is niet alleen nodig om de enorme textielafvalberg te verkleinen, maar ook leuk, en veel eenvoudiger dan je denkt. Verbeter de wereld en begin in je eigen kledingkast!

www.ann-made.nl

Expositie Be Tenkink - Catharinakapel Harderwijk
Expositie Ernst de Vogel - Catharinakapel - boten en molen Harderwijk
Expositie Be Tenkink - Catharinakapel Harderwijk