Expositie ‘REFLECTIE’

Door Lydia Laman

1 september t/m 17 oktober 2022

 

Openingstijden

  • Donderdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur;
  • Zaterdag van 11.00 tot 13.30 uur;
  • Iedere eerste zondag van de maand van 14.00-17.00 uur.

Let op! Vanwege andere activiteiten is de expositie niet te bezichtigen op: vrijdag 30 september, zaterdag 8 oktober en vrijdag 14 oktober. 

“Ik werk niet op het doek, maar op degene die het aanschouwt.” (Henri Matisse)

Binnen haar veelzijdigheid heeft Lydia Laman specifieke vaardigheden ontwikkeld, zoals kenmerkende details in haar schilderijen en beelden, wat de expressie ten goede komt. Haar brede belangstelling  is altijd een uitdaging voor ontwikkeling van nieuwe vaardigheden en is dus voor haar als vanzelfsprekend. Of het nu gaat om model boetseren, bronzen beeld, schilderij, of een object betreft Lydia gaat de uitdaging aan. Elk werkstuk krijgt aandacht en is tot in de puntjes afgewerkt.

Overdragen van emotie staat voor haar centraal en Lydia gebruikt kunst als een primair communicatiemiddel. Het is haar doel een dialoog tussen de kijker en haar werk op gang te brengen. Zoals ze zelf zegt: “Als de kijker emotie beleeft zoals ik deze in mijn beeldend werk heb gelegd, heb ik mijn doel bereikt.”

Het thema van deze expositie is REFLECTIE en dat zie je ook terug in haar werken. Tijdens de corona uitbraak februari 2020 is Lydia portretten gaan boetseren en heeft ze hier meer tijd in kunnen steken. De veelzijdigheid van Lydia is in de Catherinakapel te zien: bronzen beelden, portretten van klei en schilderijen in diverse onderwerpen en technieken van stillevens in olieverf tot vrijer werk van landschappen.

Lydia werkt ook in opdracht, haar werk is nationaal als internationaal in het bezit van particulieren, bedrijven en overheid.

www.beeldboven.nl

 

Openingstijden

  • Donderdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur;
  • Zaterdag van 11.00 tot 13.30 uur;
  • Iedere eerste zondag van de maand van 14.00-17.00 uur.

De kunstenares is de onderstaande weekenden aanwezig:

  • Zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 (Open Monumentendag)
  • Zaterdag 17 en zondag 18 september 2022 (Kunstroute Noordwest Veluwe)

Let op! Vanwege andere activiteiten is de expositie niet te bezichtigen op: vrijdag 2 september, zondag 4 september, vrijdag 9 september, vrijdag 16 september, vrijdag 23 september, zaterdag 24 september, vrijdag 30 september, zaterdag 8 oktober en vrijdag 14 oktober.

Kunstcentrum Catharinakapel
Klooster 1, 3841 EN Harderwijk
info@catharinakapel.nl

Expositie ‘TROOST’

Door Marianne Brooijmans

19 oktober t/m 5 december 2022 

Het uitgangspunt in het werk van Marianne, zijn haar biografie en ervaringen. Marianne is geboren en gedeeltelijk opgegroeid in de Biesbosch, een tot 1969 ongerept natuurgebied vol kreken, riet, vogels, dijken en landbouw.

De kunstenares is nog regelmatig terug gegaan naar de Biesbosch om daar te zijn en te tekenen. De Biesbosch en de verschillende voettochten leveren inspiratie voor haar werk. In haar afstudeerscriptie aan De HKU in 1993 heeft Marianne het over de verbinding tussen natuur en kunst, en vooral  over de diepere betekenis van het lopen in landschappen die al eeuwen bestaan.

“In mijn afstudeerscriptie aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht heb ik het over de voettochten die ik heb gemaakt. Lopen is een totale ervaring, iedere stap is een aanraking met een geschiedenis. Aarde is stof van het verleden onder je voeten. De pelgrimstocht naar Santiago de Compostella bracht voor mij heden en verleden samen. Door het lopen, innerlijke beweging, verbinding ervaren met alles om je heen, en weten dat dit het is en meer is er niet.’”

In haar werk maakt Marianne met materialen en papier gelaagde herinneringen. Zij toont het herinneren, het tijdloze. Haar schilderijen zijn als het ware stapelingen van herinneringen. Ruimte die de tijd weergeeft, oproepen van gedachten en gevoelens voor alles wat voorbij gaat.

In 1993 is Marianne afgestudeerd aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht, richting autonoom schilderen. Momenteel is de kunstenares werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenaar en geeft bij diverse instanties schilder- en tekenlessen aan volwassenen en kinderen.

 

Marianne Alting Brooijmans

www.mariannealtingbrooijmans.nl