Expositie ‘licht en donker’

Door Betty Sijtsma

4 februari 2023 t/m 21 maart 2023

Openingstijden
De expositie is op de volgende dagen geopend:

Donderdag       van 14.00 tot 17.00 uur
Vrijdag              van 14.00 tot 17.00 uur
Zaterdag           van 11.00 tot 13.30 uur
Zondag              van 14.00 tot 17.00 uur (iedere eerste zondag van de maand, tijdens koopzondagen)

Uitzonderingen op de agenda:
Vrijdag 17 februari is de expositie gesloten.
Zaterdag 11 + zaterdag 25 feb en zaterdag 11 maart is de expositie geopend van 12:00 – 13.30 uur.

 

Vanaf zaterdag 4 februari om 16.00 uur opent de bijzondere expositie ‘Licht en donker’ van Betty Sijtsma in de Catharinakapel in Harderwijk. De expositie is tot en met 21 maart op donderdag, vrijdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur en op de zaterdagen van 11.00 tot 13.30 uur te bezoeken.  

Betty Sijtsma is opgegroeid in Hulshorst. Haar ouderlijk huis stond tegenover het bos ‘Huize Hulshorst’. Iedere dag van haar jeugd was ze daar te vinden. Daar komt ook voor een deel haar liefde voor de natuur vandaan. In deze donkere crisistijd verlangen we naar licht en warmte. Als ze door de Veluwse bossen loopt ervaart ze dat licht en de warme kleuren. Dat zie je terug in haar meest actuele schilderijen van de Veluwse bossen, waarvan het thema licht en donker is.

Betty schildert al meer dan 30 jaar en heeft een veelzijdige stijl, van zuiver abstract naar meer realistisch. Zij werkt graag op grote doeken met structuren.

Wat opvalt in haar schilderijen zijn de kleuren. In het bijzonder de kleur turquoise. Ze schildert vaak op grote doeken, daar geniet ze van. Haar laatste opdracht was een schilderij van 2 bij 1 meter. Maar ook een klein doek met abstracte bloemen is in haar collectie aanwezig.

Betty Sijtsma wil graag vernieuwend zijn. Ze heeft vele jaren les gehad van diverse schilders van de Kunstacademie in Nunspeet. Op de kunstacademie van Leeuwarden heeft ze haar stijl kunnen verdiepen. Voorheen maakte ze veel aquarellen. Nu werkt ze uitsluitend met acryl. Het grote verschil is dat met een aquarel van licht naar donker wordt gewerkt en met acryl van donker naar licht. Met acryl kan ze helemaal los gaan. Ze werkt in haar eigen atelier in Epe met veel ruimte en prachtig noorderlicht.

www.bettysijtsma.nl 

 

Expositie ‘Niet het hele verhaal’

Door Jasper van Deutekom

25 maart 2023 t/m 7 mei 2023

Openingstijden
De expositie is op de volgende dagen geopend:

Donderdag       van 14.00 tot 17.00 uur
Vrijdag               van 14.00 tot 17.00 uur
Zaterdag           van 11.00 tot 13.30 uur
Zondag              van 14.00 tot 17.00 uur (iedere eerste zondag van de maand, tijdens koopzondagen)

 Jasper  (1964) is opgeleid als Teken- en Handvaardigheidsdocent en  heeft tot 2018 lesgegeven in het voortgezet onderwijs o.a. op de Groen van Prinsterer Mavo in Harderwijk. Momenteel werkt hij vanuit zijn atelier in woonplaats Arnhem. Inspiratie haalt hij uit de dagelijks wereld om zich heen. Zijn kijk op de wereld is daarin de bindende factor. Zijn stijl bevindt zich op het grensvlak tussen impressionisme en realisme. Jasper exposeert regelmatig en hangt permanent in een aantal galeries o.a. in Utrecht en Arnhem. Ook geeft hij schilderles in zijn atelier en heeft hij enige jaren de schildercursus ‘Impressionistisch schilderen’ op Het Klooster in Harderwijk verzorgd. 

Jasper lijkt de afbeelding te gebruiken om iets anders weer te geven. Het wordt als uitgangspunt gebruikt om de relatie vast te leggen tussen de mens en zijn omgeving. Mens tot mens maar ook tot een gebouw of natuur. Een enkele keer lijkt de relatie zelfs buiten beeld te liggen. Hoe het ook zij… Jasper lijkt niet uit te gaan van de harmonie in de relatie maar geeft het onderwerp eerder vraagtekens mee. Naar wie of wat wordt er gekeken, waar wordt op gewacht, wie heeft het voor het zeggen, wat is er gebeurd of gaat gebeuren. Dit alles doe hij met speelse precisie. Alles is herkenbaar maar tegelijk verraadt hij niet het hele verhaal. Dat wat aandacht moet krijgen, krijgt aandacht maar al schilderend lopen onderwerpen soms in elkaar over.  

Het werk van Jasper is permanent te zien in Galerie Kunst of Art in Zutphen, Laag Keppel Galerie in de Kerkstraat Arnhem en Grachten Galerie in Utrecht.

www.jaspervandeutekom.nl