Exposities in de Catharinakapel

Onze locatie leent zich goed voor exposities van diverse kunstenaars uit de regio. Iedere maand kunt u genieten van prachtige kunst.

Op deze pagina vindt u meer informatie over de laatste expositie in onze kapel: 

‘Lemonade’

Expositie Severin van Beek (van 4 september t/m 30 oktober)

Expositie in Catharinakapel Harderwijk

In between react and respond 2021 expositie ‘Lemonade” Catharinakapel Harderwijk

Ik ben altijd geraakt en geboeid geweest naar momenten, tussenin situaties die gebeuren, ervaren en gevoeld worden. De momenten tussen het begin en einde van een gesproken woord. Of het moment van stilte tussen het einde van het geluid van een prachtig instrument net voordat er wordt geapplaudisseerd.

Die ‘verstilde’ moment waar alles nog kan of nog rustig is.

Die verstilde momenten zoek ik op en verbeeld ik intuïtief met kleur van zelfgemaakte pigmenten en een techniek met naalden waarmee ik het papier in prik. Dit geeft een braille-effect die ik toepas om zo het werk te kunnen voelen door het te mogen aanraken. Zo hoop ik de toeschouwer met de verstilde beelden visueel als voelbaar te verbinden en even te laten stilstaan in het moment ‘in between’.

Severin van Beek
Beeldend Kunstenaar
Vlampijpateliers studio 017
Utrecht
www.severinvanbeek.com


Openingstijden:

  • Elke donderdag en vrijdag van 14.00 – 17.00 uur, tenzij anders vermeld.
  • Zaterdag van 11.00 – 13.30 uur.
  • De derde zondag van de maand van 14:00 – 17:00 uur

Op 4, 25 september, 9 en 23 oktober in combinatie met een koffieconcert.

De expositie is te bezichtigen van 4 september t/m 30 oktober 2021.

Kunstroute Harderwijk op 18 en 19 september 2021:
Tijdens de kunstroute is de expositie van Severin van Beek te bewonderen in de Catharinakapel.

 

‘En toch is er licht!’

Expositie Wilma van den Top (t/m juli 2021)

Expositie in Catharinakapel Harderwijk

Het is weer mogelijk om kunst te zien in de Catharina kapel! Een lange tijd van wachten ging hieraan vooraf, een tijd waarin de deuren  dicht bleven en de nissen van de mooie kapel leeg.

De expositie ‘En toch is er licht!’ van Wilma van den Top (Terlouw) laat een aantal werken zien die in een donkere periode zijn gemaakt. Toch is er licht te zien. Het is zelfs zo, dat in de donkerheid van de doeken het licht des te feller schijnt. Alsof er een soort hemels licht doorheen komt stralen. Het hemels licht dat door de gebrandschilderde ramen in de kapel uitbundig naar binnen komt, vindt weerklank in de kleuren van het werk van Wilma. Een groot deel van het werk is dan ook speciaal gemaakt voor deze kapel.

Met behulp van verf bouwt Wilma van den Top aan een serie werken waarin ze de dialoog tussen het donker en het licht onderzoekt. Licht is een onmisbaar element om het werk te kunnen waarnemen. Hoeveel licht is minimaal noodzakelijk? Metaforisch staat dit voor de ongrijpbaarheid en het tijdelijke van het leven en tegelijk het vertrouwen in een positieve toekomst. Ze onderzoekt hoe onzekerheid, lijden en afbraak zich verhouden tot overlevingskracht en beweging. Vaagheid en scherpte wisselen elkaar af. Hoeveel scherpte is noodzakelijk om een beeld te kunnen duiden?

In haar werk onderzoekt Wilma de impact van onzekerheid in het leven. Hoe door het lijden heen hoop en perspectief aangeboord wordt. In de serie Uit het duister, zit een onderlaag van warmte en stabiliteit. Deze onderlaag wordt bijna geheel bedekt door duisternis, maar blijft merkbaar in een warme ondertoon die door de duisternis heen klinkt.

Het thema water dat vóór 2018 in veel van Wilma’s werk zichtbaar was, lijkt plaatsgemaakt te hebben voor een meer abstracte aanpak. De werkelijkheid lijkt niet langer het uitgangspunt te zijn. Toch doen de werken ook denken aan de sfeer van een mistige avond, waarin tijdens een lange rit lichten opdoemen en verschijnen in het donker. De onbestemdheid van de toekomst en het hoopvolle van de lichtbronnen wisselen elkaar af. De doeken verbeelden een donkere tijd, waarin altijd hoop en toekomst zal zijn, omdat er Licht is.

 

Openingstijden:

  • Elke donderdag en vrijdag van 14.00 – 17.00 uur, tenzij anders vermeld.
  • Zaterdag van 11.00 – 13.30 uur.
  • De derde zondag van de maand van 14:00 – 17:00 uur

Let op! De expositie is op vrijdag 18 juni gesloten in verband met een andere activiteit. 

De expositie is te bezichtigen t/m juli 2021.

Foto: Hans Schraders

Meer informatie

Heeft u vragen over een van onze expositie, over onze expositieruimte of wilt van onze locatie gebruik maken? Wij helpen u graag.