Exposities in de Catharinakapel

 

Onze locatie leent zich goed voor exposities van diverse kunstenaars uit de regio. Iedere maand kunt u genieten van prachtige kunst.

Op deze pagina vindt u meer informatie over de laatste expositie in onze kapel:

 

Expositie in Catharinakapel Harderwijk

‘En toch is er licht!’

 

Expositie Wilma van den Top

Het is weer mogelijk om kunst te zien in de Catharina kapel! Een lange tijd van wachten ging hieraan vooraf, een tijd waarin de deuren  dicht bleven en de nissen van de mooie kapel leeg.

De expositie ‘En toch is er licht!’ van Wilma van den Top (Terlouw) laat een aantal werken zien die in een donkere periode zijn gemaakt. Toch is er licht te zien. Het is zelfs zo, dat in de donkerheid van de doeken het licht des te feller schijnt. Alsof er een soort hemels licht doorheen komt stralen. Het hemels licht dat door de gebrandschilderde ramen in de kapel uitbundig naar binnen komt, vindt weerklank in de kleuren van het werk van Wilma. Een groot deel van het werk is dan ook speciaal gemaakt voor deze kapel.

Met behulp van verf bouwt Wilma van den Top aan een serie werken waarin ze de dialoog tussen het donker en het licht onderzoekt. Licht is een onmisbaar element om het werk te kunnen waarnemen. Hoeveel licht is minimaal noodzakelijk? Metaforisch staat dit voor de ongrijpbaarheid en het tijdelijke van het leven en tegelijk het vertrouwen in een positieve toekomst. Ze onderzoekt hoe onzekerheid, lijden en afbraak zich verhouden tot overlevingskracht en beweging. Vaagheid en scherpte wisselen elkaar af. Hoeveel scherpte is noodzakelijk om een beeld te kunnen duiden?

In haar werk onderzoekt Wilma de impact van onzekerheid in het leven. Hoe door het lijden heen hoop en perspectief aangeboord wordt. In de serie Uit het duister, zit een onderlaag van warmte en stabiliteit. Deze onderlaag wordt bijna geheel bedekt door duisternis, maar blijft merkbaar in een warme ondertoon die door de duisternis heen klinkt.

Het thema water dat vóór 2018 in veel van Wilma’s werk zichtbaar was, lijkt plaatsgemaakt te hebben voor een meer abstracte aanpak. De werkelijkheid lijkt niet langer het uitgangspunt te zijn. Toch doen de werken ook denken aan de sfeer van een mistige avond, waarin tijdens een lange rit lichten opdoemen en verschijnen in het donker. De onbestemdheid van de toekomst en het hoopvolle van de lichtbronnen wisselen elkaar af. De doeken verbeelden een donkere tijd, waarin altijd hoop en toekomst zal zijn, omdat er Licht is.

 

Openingstijden:

  • Elke donderdag en vrijdag van 14.00 – 17.00 uur, tenzij anders vermeld.
    Zaterdag van 11.00 – 13.30 uur.
  • De derde zondag van de maand van 14:00 – 17:00 uur

De expositie is te bezichtigen t/m juli 2021.

Foto: Hans Schraders

Meer informatie

Heeft u vragen over een van onze expositie, over onze expositieruimte of wilt van onze locatie gebruik maken? Wij helpen u graag.