Meer lezen
Cookie consent script
Voorgaande Exposities
Zondag, 3 Maart 2019t/m
Zaterdag, 30 Maart 2019
Kunstcentrum Catharinakapel
Zaterdag, 5 Januari 2019t/m
Zaterdag, 2 Maart 2019
Pas als een object er bijna niet meer is wekt het de interesse van Jonna Balk. Verouderde en verweerde materialen dagen haar uit. Een verroest stuk ijzer steekt uit een oude plank en dwingt daarmee het toeval af binnen het werk. Het aangetaste, bijna vergaande hout ontkent zijn eigen bestaan, maar lokt door prominente plaatsing binnen de kaders van het werk bijna een fysieke reactie uit. Is het sculptuur of kijken we naar een tekening?Met bedorven materialen lijkt ze op het platte vlak ruimtes te willen tekenen. Ze verwerkt deze op het vergeelde papier en het bemeste canvas. Houtskool laat een spel van lijnen achter.Als je het Balk vraagt zal ze ontkennen dat het hier gaat om ruimtes. Ieder werk is een karakter, een geest, misschien wel een portret. Een verstilde ruimte, een kier in de vloer, een herhaling op de wand, het gaat hier over menselijk gedrag.Doorleefde ruimtes zijn langdurig aangetast door menselijke aanwezigheid. Op zoek naar betekenis binnen de ruimtes van Balk ontdekken we akelige vastgeroeste handelingen, ingesleten gedragspatronen, vergroeide gedragingen en pijnlijke lijven.Jonna Balk studeerde aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht (2007-2011)
De expositie is te bezichtigen van
5 januari tot 2 maart 2019 Openingstijden: elke 1e zondagmiddag van de maand en op donderdag- en vrijdagmiddag van 14.00-17.00 uur tenzij anders vermeld. Op Zaterdag van 11.00 uur - 12.30 uur, in combinatie met koffieconcerten op 19 januari, 2 en 16 februari.
Zondag, 23 December 2018t/m
Donderdag, 24 Januari 2018
Een kort gedicht over de Catharinakapel.
Zaterdag, 1 September 2018t/m
Vrijdag, 2 November 2018
Wij nodigen u van harte uit om de expositie te bezoeken vanMarjan Kwaaitaal‘Schilderen is voor mij een intuïtief proces en verf is hierbij een verslavend medium door zijn substantie, kleur en geur. Tijdens het werkproces, het wegdromen in de stroom, komt het verhaal vanzelf naar me toe en vertelt me wat ik voel; een zoektocht naar de band tussen het innerlijke zielenleven en de uiterlijke wereld. Olie, aquarel en gemengde technieken, alles is mogelijk. Mijn inspiratiebron ligt in het leven zelf, waarin de mens de hoofdrol speelt. Humor en poëzie wisselen elkaar hierin af. De mystieke sfeer van andere culturen(door vele reizen) en een jeugd in de tropen hebben vele jaren mijn werk beïnvloedt. Verhalen weerspiegelen de bron van het leven: zijnde een romanticus houd ik van het sprookje. Door hierin te geloven wordt de realiteit van het bestaan dragelijker.’Opleiding: Gooise Academie, `tKlooster Harderwijk, gewerkt op atelier van Hans v.Horck en modeltekenen bij Igor Kucsmirak.Sinds 1995 lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging St LucasDe expositie is te bezichtigen van zaterdag 1 september tot en met vrijdag 2 november 2018; Op 16 september en 7 oktober op zondagmiddag van 14.00-17.00 uur donderdag en vrijdag 14.00 uur - 17.00 uur, tenzij anders vermeld zaterdag 11.00 uur - 12.30 uur.N.B.Tijdens de kunstroute op 8 en 9 september zijn wij geopend in combinatie met Monumentendag15, 29 september en 13 en 27 oktober is de expositie open in combinatie met een koffieconcert. Wij zijn gesloten op 7, 14, 21 en 28 september in verband met huwelijken.
Zaterdag, 12 Mei 2018t/m
Zaterdag, 7 Juli 2018
Birgitta van Drie (Amersfoort, 1974) is een veelzijdig kunstenaar. Haar belangrijkste medium is tekenen en schilderen. Maar als het nodig is, dan maakt ze een installatie, of gebruikt ze grafische technieken.Als het maar dienend is aan wat ze wil zeggen.Ideeën voor de werken komen als intuïtieve ingevingen in haar op. Meestal is het daarvoor wel nodig om gewoon aan het werk te gaan; schilderen, tekenen, dingen maken. Door te werken komen de ideeën. “Vaak probeer ik een nieuwe techniek uit, of een nieuw formaat en dan maak ik zomaar iets, wat in me opkomt, heel intuïtief. Als een werk, schets, tekening me blijft fascineren, dan ga ik verder op onderzoek.Wat het voor betekenis heeft, voor mij persoonlijk, maar ook breder, wat betekent het nu in de wereld. Of wat kan het betekenen. Zo is het ook gegaan bij het idee voor de tentoonstelling in de Catharinakapel in Harderwijk. Vooraf had ik nog geen idee wat ik zou willen laten zien. Gewoon mijn werk te laten zien, dat kon ik deze keer niet omdat deze kapel zo’n unieke plek is die veel informatie geeft. Ik wilde daar iets mee doen. Catharina is de beschermheilige van het huwelijk werd mij verteld. De kapel wordt vaker gebruikt als trouwlocatie.Zo kwam ik al onderzoekende bij het verhaal van Hermafroditus, ik had namelijk een hermafrodiet-figuurtje getekend wat me fascineerde. “Het verhaal van Salmacis en Hermaphroditus komt uit de Metamorfosen van Ovidius. De nimf Salmacis werd verliefd op Hermaphroditus, de zoon van Hermes en Aphrodite. Hermaphroditus wees haar af, maar Salmacis verschalkte hem in het water. Nog wou hij niets van haar weten en dan smeekte Salmacis de goden om haar voor eeuwig met hem te verenigen. Beiden versmolten tot een hermafrodiet, een tweeslachtig wezen met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken.” (bron: website MSK Gent) De tentoonstelling laat een zestal ‘hermafrodietjes’ zien, die in zwart-wit zijn geschilderd, ze hebben de houding van een worstelaar. Zij hangen in het donkere, lagere gedeelte van de kapel.In het hoge gedeelte, daar waar het mooie licht door de glas-in lood ramen schijnt laat ik landschapsschilderijen zien. De inspiratie is de bron van Salmacis, waar Hermafroditus in gaat baden maar ook de kolken van het hollandse landschap. Een kolk is een water dat is ontstaan na een dijkdoorbraak. De dijk wordt er om heen gelegd, zo ontstaat een binnen- of een buitendijkse kolk. Wat ik fascinerend vind, is dat een kolk heel diep kan zijn, wel 10, soms wel 25 meter diep.”U bent van harte uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn op zaterdag 12 mei om 16.00 uur. De expositie is te bezichtigen tot en met zaterdag 7 juli 2018 Birgitta van Drie, website: www.birgittavandrie.nl Maastricht, april 2018 instagram: vandriebirgitta De expositie kunt u bekijken op :
Zondag 3 juni, 17 juni en 1 juli van 14.00-17.00 uur.
Donderdag en vrijdag van 14.00 uur - 17.00 uur, tenzij anders vermeld.
Zaterdag van 11.00 uur - 12.30 uur. Op 12 mei, 26 mei en 9 juni in combinatie met een koffieconcert.
De expositie is gesloten in verband met huwelijken op 1, 8, 15 juni en 6 juli. Voor meer informatie over aankopen kunt u terecht bij de heer Jan Peter Hijnberg, directeur Catharinakapel (0341) 419500 of janpeter@catharinakapel.nl
Zaterdag, 10 Maart 2018t/m
Zondag, 6 Mei 2018
Marloes Wijtsma studeerde in 1996 af aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Sindsdien is zij werkzaam als beeldend kunstenaar. Marloes laat zich inspireren door alles wat er om haar heen gebeurt. Vooral haar reizen door India, Zuid Amerika, Europa, Australië, Fiji en Nieuw Zeeland hebben invloed gehad op haar werk. In Australië heeft zij een Art in Residence gevolgd. Een Recensent schreef naar aanleiding van een solo-expositie het volgende: “De kunstenaar Marloes Wijtsma werkt in gemengde technieken op grote doeken en maakt kruisingen tussen schilderijen en tekeningen. Wijtsma vindt in ieder schilderij een boeiende balans tussen kleurvlak en lijntekening, abstractie en bijna figuratieve illustratie, tussen lege ruimte en bonte drukte. Er valt veel te ontdekken aan kleine, verrassende details en ze beschikt over een fraai handschrift. Op moment tekent en schildert Marloes veel boeketten en bloesem en maakt zij haar eigentijdse vertaling van de bloemstillevens uit de Gouden eeuw. De verf vloeit, drupt en spat op soms onbewerkt linnen met daarin verwerkt de gedetailleerde tekeningen van bloemen en bladeren. Marloes haar werkt wordt vertegenwoordigd door galeries in heel Nederland en België. Kunstwerken van Marloes zijn opgenomen in kunstcollecties van o.a. Isala Kliniek te Zwolle en commerciële bedrijven. De expositie start op 10 maart en duurt tot en met zondag 6 mei. Expositietijden zijn: Donderdag en vrijdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur Zaterdag van 10.30 - 13.00 uur Zondag 8 april en 6 mei van 14.00 – 17.00 uur N.B: Op 17 en 31 maart en 7, 14 en 28 april is de kapel open in combinatie met een koffieconcert Gesloten op 27 april i.v.m. koningsdag en op 5 mei i.v.m. bevrijdingsdag Website www.marloeswijtsma.nl Contact 0031 (0) 6 412 58 334 / info@marloeswijtsma.nl www.instagram.com/artmarloeswijtsma www.instagram.com/marloeswijtsma
Dinsdag, 6 November 2018t/m
Vrijdag, 21 December 2018
Graag willen wij u deze maand meenemen naar de wereld van onze suppoosten en dat wat hen bezig houdt. De deelnemende suppoosten/kunstenaars zijn Geert Zomer, Anne Zijlstra, Tjitske van der Kolk-Wolthuis en Jossy de Smit.
Geert Zomer
Mijn werk richt zich op vormonderzoek. In tekeningen en schilderijen onderzoek ik mijn basisvorm, het ‘zoutvaatje’.
Het is voelbaar dat er meer aan de hand is dan het schilderij in eerste instantie wil prijsgeven. Soms staat iets vrij snel op papier maar meestal komen de werken tot stand in een intensief proces van zoeken, schuren, plakken en overschilderen waarin ik altijd naar balans zoek. Als het schilderij tot rust is gekomen is het proces ten einde.
Anne Zijlstra
Dit schilderij is geïnspireerd op het gedicht Herinnering van Elisabeth Eybers:
As kind het ‘k eens die maan se ronde skyf langsaam sien uitswel bo die silwer vlei om saggies soos ’n seepbel weg te dryf en tussen yl popliere in te gly.
Agter my in die donker was ’n raam vol lig en mensestemme en gelag en ín my angs en weekheid sonder naam terwyl ek op die maan se loskom wag.
Die res is alles duister en verward … Van tak tot tak het hy gewieg … ek weet nog net dat die gekneusde gras se geur soos naeltjies was en dat ek skielek seer gekry het van die inkrimp van my hart en met my pols die trane weggevee ‘t.
Tjitske van der Kolk-Wolthuis
Als kind deed ik niets liever dan tekenen. Ontelbare schetsboeken heb ik volgekladderd, met kleurpotlood en wasco-krijtjes. Ik woonde op het Drentse platteland en tekende soms ook buiten.
Tijdens mijn opleiding tot aktiviteitenbegeleidster kwam dit ook aan bod, hoewel wat te weinig naar mijn smaak. In 1979 kwam ik naar Harderwijk en heb regelmatig cursussen gevolgd op het Klooster. Het was inspirerend om onder goede begeleiding in een groep bezig te zijn.
Portret- en modeltekenen is mijn favoriet, op de mens raak ik nooit uitgekeken. Maar af en toe maak ik een uitstapje naar een landschap of een stilleven. En ik heb zelfs geprobeerd mijn allerliefste kat te portretteren.
Jossy de Smit
Ga mee naar het Vrouwenpolder van mijn jeugd en naar de eilanden Terschelling en Ameland.
Jong zijn in de jaren 50 was genieten van zomervakanties in Vrouwenpolder. Een ode aan “Onze Lieve Vrouwe van de Polder” heeft Broeder Dieleman in zijn song verwoord.
Uit: Alles is ijdelheid
De vele vakantiekiekjes en de geografische kaart van Walcheren zijn mijn inspiratiebron voor Walcheren.
En oma, in klederdracht, was er bij.
De expositie loopt van 10 november tot en met vrijdag 21 december.
Open:
Elke 1e zondagmiddag van de maanddonderdag- en vrijdagmiddag 14.00-17.00 uur tenzij anders vermeld
zaterdag 11.00 uur - 12.30 uur Bijzonderheden: 24 oktober en 8 december i.c.m. koffieconcert.
Zaterdag, 6 Januari 2018t/m
Zaterdag, 3 Maart 2018
Annemarie is geboren in Castricum en woont en werkt in Den Haag. In 1991 studeerde zij af aan de koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Vanaf dat moment exposeert zij regelmatig in diverse galeries in Nederland. Zij laat zich inspireren door landschappen uit heden en verleden. De eigenschappen van het materiaal wat zij gebruikt, spelen hierbij een belangrijke rol. De gelaagdheid in het verhaal wordt tastbaar gemaakt door de gelaagdheid in haar werk. Zelf zegt ze daar het volgend over. “We zijn de wereld steeds meer gaan zien als een mechanisme: een onpersoonlijk, kil geheel van natuurwetten dat werkt zonder bedoelingen, maar er gewoon is. Elke keer als iets wetenschappelijk verklaard kan worden verliest de wereld aan magie. Als de mens net als de wereld om ons heen te verklaren is, dan wordt de mens iets dat er toevallig is. De zon komt op en gaat weer onder, de wind blaast uit het noorden en dan weer uit het zuiden. Je wordt geboren en gaat dood. Nooit is er iets nieuws. Door zoveel mogelijk afleiding te zoeken wordt voorkomen dat gedachten over het leven opkomen. Stilstaan is iets waar je lef voor nodig hebt. Misschien moeten we het begrip ‘zinvol’ niet beschouwen als ‘ergens toe leidend, een doel hebbend’. Misschien is iets pas zinvol als het de mens verheft, als het uitstijgt boven de dagelijkse routine.”
Openingstijden van Kunstcentrum Catharinakapel:
Donderdag, vrijdag: 14.00 – 17.00 uur. Zaterdag: 10.30 – 13.00 uur.
Gesloten op 18 januari. Op 6 en 20 januari, 3 en 17 februari en 3 maart is de expositie te bezoeken in combinatie met een koffieconcert.
Donderdag, 16 November 2017t/m
Zaterdag, 23 December 2017
De leden van de jubilerende fotoclub De Iris presenteren een overzicht van vier fotoprojecten die dit jaar op verschillende locaties in Harderwijk te zien waren.
Vrijdag, 1 September 2017t/m
Zondag, 5 November 2017
Marion Baars is geboren en getogen in Harderwijk. Woont en werkt sinds 1965 in Zwolle. Marion maakt schilderijen van grote geabstraheerde landschappen. Talens prijs voor kinderportret in 1966. Ontwierp Unicef kaart 'Moeder en kind' in 1968.Van 1965-1980 bekendheid genoten met kinderportretten/opdrachten in conté en pastel o.a. van de zonen van Beatrix. Exposities van tuinschilderijen en bloemenvelden in aquarel en olieverf in het Singer Museum in Laren en Kasteel Museum Groeneveld in Baarn.Van 1980 - 2000 expositie,s in een groot aantal Horeca bedrijven o.a. de Bilderberg-groep en Hilton-hotels in Corfu, Rome. Athene en Istanbul. Van 1990 -1998 in het beroemde Zwolse 3 sterren restaurant de Librije van Jonnie en Thérèse Boer. Zie ook exposities in Horeca op homepage.Vanaf 2012 schilderijen verhuurd aan bedrijven in Midden & Oost Nederland. o.a de Gilden in Kampen, Stegeman in Deventer, Wavin, De Nieuwe Buitensoc., DSM en Deloitte in Zwolle. Recent werk: Toscaanse landschappen en zeeschilderingen. Grote pasteuze schilderijen. Niet de cultuur maar de natuur als inspiratie-bron. Aankoop kunst-collectie van Marion door o.a. Lakfabriek te Zwolle.Organisator van 4x Kunst & Kerst in De Koperen Hoogte. groeps-expositie van 40 beeldende kunstenaars in het Souterrain. Zomer 2014 solo expositie in Hotel American Amsterdam. juli t/m december 2014 tuinen en landschapschilderingen in Museum Kasteen Groeneveld in Baarn.De expositie start op 1 september 2017 en duurt tot 5 november 2017Art/lease Marion BaarsKleine Veerweg 148016 PB Zwolle tel:038 4655314Opleiding: - Kunst-academie Arnhem 1962-1964.(avondschool). - Instituut voor vrije expressie Amersfoort 1964-1966. - Cele-centrum Zwolle 1970- 1971. - Kunstacademie Kampen 1982-1984.http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.channel&channelID=162247903De expositie is geopend op donderdag en vrijdagmiddag van 14.00-17.00 uur en zaterdags van 11.00-12.30 uur.De expostie is gesloten op vrijdagmiddag 1, 8 en 29 september en 6 oktober. Op zaterdagochtend 16 en 30 september en 14 en 28 oktober in combinatie met een koffieconcert (gratis toegang).
Zaterdag, 13 Mei 2017t/m
Zaterdag, 8 Juli 2017
"Het is als een reis. Ik maak gebruik van wat ik tegenkom en al spelende ontdek ik dingen en reis ik verder." Lambert Oostrum is geboren in 1955 te Schiedam. Hij heeft z’n opleiding genoten aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag om vervolgens in 1987 de Alfons Blomme Prijs te ontvangen. Hij schildert abstract. De materialen waar hij mee werkt zijn houtskool op papier, gemengde techniek, acryl en olieverf op linnen.
In 2012 ontvang Lambert de Herman Krikhaarprijs, een bekende kunstprijs in Almelo. In 2016 is hij genomineerd voor Artoverijssel. Hij schildert abstract en wordt graag geïnspireerd door het landschap. Zijn schilderijen beginnen vaak met een foto of een idee. Hij ziet een beeld en wil dit opnieuw ontdekken en scheppen. In het proces van schilderen zoekt hij naar manieren om deze beelden gestalte te geven. De keuze van de materialen en het soort drager spelen daarin een belangrijke rol. Lambert woont en werkt in Almelo.
Openingstijden expositie De expositie in de Catharinakapel is van 13 mei t/m 8 juli gratis te bezoeken. De expositie is geopend op donderdag en vrijdagmiddag van 14.00-17.00 uur en zaterdags van 11.00-12.30 uur. Zaterdag 13 en 20 mei en 3 en 17 juni is de expositie te bezoeken in combinatie met een koffieconcert. De expositie is 1 juni geopend vanaf 15 uur en op 26 mei, 8, 16, 23, 30 juni en 7 juli gesloten in verband met huwelijken.
Vrijdag, 10 Maart 2017t/m
Zaterdag, 6 Mei 2017
Schilderen is een bijzonder medium. Het is niet alleen een medium dat in de Westerse cultuur enkele eeuwen lang bovenaan in de hiërarchie van de kunsten stond, het is ook een veelzijdig en lenig medium, toegesneden op wat het mensen met hun ogen en handen kunnen creëren. Het is daarom niet vreemd dat de schilderkunst zich handhaaft, ondanks de vele andere mogelijkheden om beeldende kunst te maken in dit tijdperk van digitale film en fotografie.
Ook John Konijn realiseert zich al jong dat schilderen dé manier is om over de wereld te communiceren. Hij ervaart zijn omgeving als magisch, en wordt al op jonge leeftijd gegrepen door de mogelijkheid om zich te uiten. Hij geniet ervan om te leren schrijven en als hij een poster met een afbeelding van een schilderij van Vincent van Gogh ziet, brengt dit een gedachtestroom op gang die niet meer tot stilstand komt. Vol enthousiasme brengt hij de mysterieuze wereld in kaart.
Konijn tekent en schildert van jongs af aan en kiest meteen voor onderwerpen uit zijn naaste omgeving: horizon, luchten, land, huizen en infrastructuur in allerlei hoedanigheden. Het zijn klassieke thema’s die hij langzaamaan naar zijn hand zet. Hij oefent en leert. Na afronding van zijn studie aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht (HKU) vestigt hij zich als schilder in een atelier in Amersfoort.
Schilderen is voor Konijn kijken en denken in één. Of schilderkunst de werkelijkheid verbeeldt of een eigen werkelijkheid vertegenwoordigt is geen relevante vraag voor hem. Hij schildert intensief en spontaan zoals de Jonge Wilden in de jaren tachtig, verliefd op verf, verlangend naar beelden. In de volle overtuiging dat hij in kleurrijke verfstreken uiting kan geven aan vele verschillende gevoelens.
“Schilderkunst is dé manier om nog enige vat te krijgen op de bizarre wereld waarin we wonen. Beschouw je het leven van een klein afstandje is ons bestaan absurd en verwarrend.” Geeft hij als antwoord wanneer naar zijn motivatie wordt gevraagd.
In de afgelopen zeven jaar maakte Konijn zich meerdere persoonlijke motieven eigen. Met als uitgangspunt een grote fascinatie voor de ruimtewerking op het doek en de manier waarop lichteffecten kunnen worden ingezet en weergegeven, werkte hij consequent een vijftal thema’s uit: Bossen, autowegen, steden, parken en dromen. Het gaat steeds om motieven die aan zijn directe omgeving refereren. Een plek in de provincie in nabijheid van bomen en bossen, waar autowegen doorheen slingeren en flatgebouwen staan. Binnen dit raamwerk zoekt hij naar variaties in kleur en intentie, soms met een duidelijke verwijzing naar schilders en schilderkunst die hij bewondert. Afwisselend maakt hij van vloeibaarheid en stroperigheid in de verf gebruik. Zo ontstaat de voor zijn werk kenmerkende sfeer. Landschappen waarin weliswaar eigentijdse stedelijke elementen aanwezig zijn, maar die desalniettemin vooral veel lucht en lover tonen.
Zijn bijzondere interesse in kleur en kleureffecten komt naar voren in de diversiteit van sommige details op het doek. Het zonlicht of het lamplicht dat weerkaatst op water, een meer op de achtergrond of een plas water in het zand. Konijn varieert zoveel mogelijk. Binnen het bereik van één onderwerp, bossen, autowegen, verlichtte steden, varieert hij met kleuren en het ritme van de kwaststreken. Zacht licht gefilterd door boombladeren, die de schors op de stammen wit, groen en bruin laat oplichten. Water op grijze stoeptegels en zwart asfalt en avondrood, Konijn kijkt nieuwsgierig om zich heen, op zoek naar die landschappen en momenten van de dag waarop de realiteit zich aan je voordoet als in een droom. Het uur van de wolf als autolichten contrasteren met het donkerblauw, zwart van de hemel, als de bomen en de daken van de huizen zich aftekenen als een precieze scheidslijn tussen bebouwing en lucht.
Hoewel Konijn niet vanuit een conceptueel standpunt werkt, is er wel sprake van een duidelijke plaatsbepaling. De schilderijen van Konijn verdiepen zich niet langs de weg van de kunsttheorie, maar via zijn behoefte om van een saaie, voorspelbare wereld een bezienswaardigheid te maken. Konijn brengt kleine onderdelen en details van de werkelijkheid op het doek tot leven. Niet alles hoeft mooi te zijn. Hij bewondert Tjebbe Beekman vanwege diens verfgebruik en het vrijmoedige gebruik van restmaterialen zoals as en zand. Er is een echo van de impressionisten, maar ook een echo van Anselm Kiefer in zijn werk te bespeuren.
Experimenterend met kleur schildert hij zijn motieven. Hoe belangrijk deze kleurexperimenten zijn, blijkt uit enkele abstracte werken waarop hij de effecten van complementaire kleuren uitprobeert. De ervaring die hij opdoet wordt ingezet in zijn landschappen of ‘Fieldrecordings’. Een mooie benaming, waarmee hij verwijst naar het verschijnsel van een specifieke reeks geluidsopnames die registreren wat zich voordoet in de natuur. Zijn interesse voor dergelijke opnames, stemt overeen met zijn fascinatie voor beweging. Naast kleur, licht en ruimte blijkt ritme in zijn landschappen een belangrijke component. Vooral op lange liggende doeken (95 bij 180 cm.) die zich als een panorama uitstrekken, doen de stammen van de bomen zich voor als een rij die je in het voorbijgaan ziet. Met dit effect voor ogen is er sprake van een verrassende verwantschap met zijn schilderijen van autowegen: steeds lijkt het landschap vanuit een voertuig bekeken te zijn.
De expositie is te bezichtigen van 10 maart tot en met 6 mei 2017. De expositie is geopend op donderdag en vrijdagmiddag van 14.00-17.00 uur en zaterdags van 11.00-12.30 uur en op de eerste zondag van de maand van 14 tot 17 uur. Gesloten op vrijdagmiddag 7 en 28 april, 18 maart, 1 en 15 april en 6 mei in combinatie met een koffieconcert.
Donderdag, 2 Februari 2017t/m
Zaterdag, 4 Maart 2017
Ada en Chris Herzog zijn natuurfotografen met een brede belangstelling. De grote variatie in de natuur is hun inspiratiebron. De expositie geeft hier een goed beeld van. Van vogel tot bloem en van landschap tot paddenstoel hangen naast elkaar. Hun werkgebied beslaat voornamelijk de Noord-Veluwe. Hun woonplaats Harderwijk is daarbij een ideale, centraal gelegen uitvalsbasis. Maar natuurlijk worden ook regelmatig andere gebieden bezocht in Nederland en het nabije buitenland. Zij vinden het belangrijk om ook anderen te laten genieten van hun werk. Daarom verzorgen zij ook regelmatig beamer presentaties.
De meeste foto’s in de expositie zijn gemaakt met een digitale spiegelreflexcamera die, afhankelijk van het onderwerp, voorzien is van een macro- of een telelens.
De expositie is te bezichtigen van 2 februari tot en met 4 maart 2017. De expositie is geopend op donderdag en vrijdagmiddag van 14.00-17.00 uur en zaterdags van 11.00-12.30 uur en op zondag 5 februari van 14 tot 17 uur. Gesloten op vrijdagmiddag 3 en 10 februari, 4 en 18 februari in combinatie met een koffieconcert.
Vrijdag, 2 September 2016t/m
Maandag, 3 Oktober 2016
Henriette Tavenier (1962) groeide op in Harderwijk en woont sinds 1980 in Overijssel. Zij is werkzaam als autonoom beeldend kunstenaar en organiseert kunst- en cultuurprojecten vanuit Stichting Beeldruimte.
Kenmerkend voor het werk van Henriette Tavenier is een abstracte benadering van thema’s uit de natuur. De kringloop en ‘eigen gang’ van de natuur fascineren en inspireren haar. Zowel de ruimtelijkheid van een berglandlandschap als details van stenen, planten, en organische structuren kunnen aanleiding geven voor een beeldend werk. In transparante olieverflagen onderzoekt zij oneindigheid en nabijheid van een landschappelijke ruimte. Sinds enige tijd maakt zij haar eigen verf, deze ei-tempera vraagt een totaal andere manier van werken. In plaats van het vloeien van verdunde olieverf, vertraagt de ei-tempera het schilderproces. De soepele penseelbeweging wordt een korte streek. Hierdoor ontstaat een eenvoudiger en meer ingetogen beeld. Maar het beheersen van een techniek is niet waar zij naar streeft. Liever maakt zij gebruik van tegengestelde verfprocessen. Zoals het tegelijk werken met lijnolie verf en tempera op waterbasis, die op de vettige olielaag geen grip krijgt. Het beperkt de invloed die je als schilder hebt op het beeld. Loslaten van het sturen van de verf maakt het schilderen spannend. Het doet het werk ademen, dwingen van de verf heeft geen zin. Deze organische werkwijze komt overeen met de thematiek dat in de natuur alles zijn eigen weg gaat. In haar werk probeert Henriette Tavenier deze natuurlijke weg te volgen. “Schilderen is zwerven met verf over een doek”.
www.henriettetavenier.nl Facebook: https://www.facebook.com/henriette.tavenier?fref=ts e-mail: hctavenier@gmail.com
Henriette Tavenier is persoonlijk aanwezig tijdens de Kunstroute NoordWest Veluwe op 2, 3 en 4 september.
Afbeelding: Sinaï, olieverf op doek
De expositie is te bezichtigen van Vrijdag 2 september tot Maandag 3 oktober 2016;
Speciale openingsdagen tijdens Kunstroute Noordwest Veluwe op 2, 3 en 4 september. Op 3 september is de opening van het Culturele Seizoen en heeft de Catharinakapel naast de expositie de gehele dag concerten.
elke 1e zondagmiddag van de maand van 14.00-17.00 uur, donderdag en vrijdag 14.00 uur - 17.00 uur, tenzij anders vermeld zaterdag 11.00 uur - 12.30 uur.
Op 17 september en 1 oktober in combinatie met koffieconcert.
Gesloten op 9 september in verband met huwelijken
Zaterdag, 12 November 2016t/m
Zaterdag, 10 December 2016
Johan Meeske ( ABK Minerva Groningen) behoort tot de categorie van de spontane schilders.
Zijn aquarellen zijn opvallend groot en hebben het directe en snelle van de gedreven, verwonderde genieter. Genieter van de onvervalste kracht van de natuur. Hij is vertaler van die eerste emotie die opkomt bij het zien van de waterstroom door het dal, of de eindeloosheid van de kustlijn. Lucht, land en water zijn de ingrediënten waarmee Meeske al jaren stoeit op het maagdelijk wit van het papier. De eerste streek is bepalend voor het vervolg. Waar komt kleur of lijn, en wat moet perse open en licht zijn.Johan Meeske koos al vroeg voor het werken met waterverf en heeft daarin een geheel eigen stijl ontwikkeld. In zijn ruige werk wordt de kracht van waterverf op een prachtige manier zichtbaar.
Johan Meeske exposeert regelmatig in binnen en buitenland. Een selectie: 1998 Grand Prix international de la peinture a l’eau Frankrijk 1999 Salon Tregastel Frankrijk 2003 Prix de l’aquarel 2003 museum Rijswijk aquarelleren in Nederland 2005 Voerman museum Hattem 2010 Stedelijk museum Zwolle 2011 Groningen Aquarelstad 2014 New York Snugharbour Staten Island (Gr. Ned.Ver.van Zeeschilders) Publicaties o.a. 2005 " Het landschap als atelier" 2010 "Johan Meeske Aquarellen "
Ik schilder landschappen. Mijn werk is een metafoor, het lijkt er op, maar is het niet.
De expositie loopt van 12 november tot 10 december
Openingstijden: Donderdag en vrijdag: 14.00 – 17.00 uur. zaterdag: 10.30 – 13.00 uur. 1e zondag van de maand: 14.00 – 17.00 uur. 19 november en 3 december in combinatie met een koffieconcert. In verband met activiteiten is de expositie gesloten op 17 november op 9 december vanaf 15.00 uur open.
Zaterdag, 21 Mei 2016t/m
Donderdag, 30 Juni 2016
Annemiek Vera maakt monumentale portretten, waarbij ze de binnenwereld van haar modellen zonder terughoudendheid angstwekkend blootlegt. Om te rillen zo indringend. En omdat ze elegant en vaardig schildert, is het werk tegelijk ook plezierig. Een wonderlijke combinatie. Thema is wat ze zelf noemt (vrij naar de dichter Hans Lodeizen) het ‘innerlijk behang’, dat ze ‘naar buiten draagt’. De portretten refereren aan archetypen en onderzoeken mensen, hun brein, en vooral hun behoefte aan kennen en gekend worden. Ze laten zien dat mensen ‘behoeftig zijn’ en contact zoeken. Je kunt ze psychologisch bekijken en intuïtief begrijpen, maar de verwijzingen naar andere kunsten zijn talrijk – naar Vermeers schilderkunst, naar poëzie, muziek en oude iconografie – en daarmee krijgen ze een fraaie gelaagdheid.
De gemeente Harderwijk heeft in haar kunstcollectie werk van Annemiek Vera aangekocht en eerder werk van haar hand is in 2011 in de Catharinakapel geëxposeerd.
De expositie is te bezichtigen van 21 april tot en met 30 juni 2016.Donderdag en vrijdag 14.00-17.00 uur, zaterdag 11.00 uur - 12.30 uur, 1e zondagmiddag van de maand van 14.00-17.00 uur28 mei en 11 juni is de expo open in combinatie met koffieconcert.Op 10 en 16 juni vanaf 15.00 uur geopend in verband met huwelijken.We zijn gesloten op 26 mei, 2 en 3 juni.
De expositie is te bezichtigen van 21 april tot en met 30 juni 2016.Donderdag en vrijdag 14.00-17.00 uur, zaterdag 11.00 uur - 12.30 uur, 1e zondagmiddag van de maand van 14.00-17.00 uur28 mei en 11 juni is de expo open in combinatie met koffieconcert.Op 10 en 16 juni vanaf 15.00 uur geopend in verband met huwelijken.We zijn gesloten op 26 mei, 2 en 3 juni.
Donderdag, 14 April 2016t/m
Zaterdag, 14 Mei 2016
Wij nodigen u van harte uit om de expositie te bezoeken van
Bethany de Forest
‘Funky landscapes’
Bethany de Forest (1966) werkt en woont in Amsterdam als kunstenaar, pinhole-fotograaf en filmmaker. Zij bouwt in de studio maquettes die vervolgens fotografisch vastgelegd worden. Met deze geënsceneerde foto’s wil ze het gevoel creëren dat je rond kan lopen in deze werelden, dat ze levensgroot zijn.
Inspiratie voor een werk komt van vele kanten; Door een landschap op vakantie, gekke groente in de supermarkt of het patroon van vleeswaren bij de slager. Meestal hele dagelijkse dingen die door de verandering van de context een hele andere uitstraling krijgen. Doordat van zo dichtbij gekeken kan worden, ontstaat er een aparte werkelijkheid.
Over Pinhole
Bethany de Forest fotografeert door een gaatje in plaats van door een lens. De zogenaamde pinhole-camera.
De oneindige diepte-scherpte die je door deze techniek verkrijgt, zorgt voor een schaalvervreemding.
Dingen die in werkelijkheid miniatuur zijn, lijken gigantisch groot. De maquettes zelf zijn echter vaak niet groter dan een flinke doos. Om de ruimtelijkheid te vergroten bestaan de wanden uit spiegels. Dat brengt een extra complicatie met zich mee, want zo verschijnt de camera ook in beeld. Deze is dus onderdeel van de maquette en wordt hiertoe omgebouwd of gecamoufleerd zodat hij opgaat in de omgeving. Onherkenbaar voor de kijker maar essentieel voor het creëren van het beeld.
Website: www.pinhole.nl en www.catharinakapel.nl
Afbeelding: Rabarberbos 80 x 118
De expositie is te bezichtigen van 14 april tot en met 14 mei 2016;
elke 1e zondagmiddag van de maand van 14.00-17.00 uur donderdag en vrijdag 14.00-17.00 uur, tenzij anders vermeld zaterdag 11.00 uur - 12.30 uur, op 16 en 30 april en op 14 mei in combinatie met koffieconcert
gesloten op 5, 6 en 13 mei
Zaterdag, 20 Februari 2016t/m
Zondag, 3 April 2016
Het landschap is een eeuwenoud thema dat kunstenaars geïnspireerd heeft en nog steeds doet.
Voor Hans Jansen betekent de natuur een complex gegeven waar hij een vinger achter wil krijgen. Niet om het te vereenvoudigen, maar om de complexiteit zichtbaar te maken. Eigenlijk als een variatie op het spreekwoord : “door de bomen het bos zien”.
Hij tekent “naar de natuur” zoals dat heet en dat gaat hem heel gemakkelijk af. Daarentegen, en het klinkt gek, is dat nu juist ook zijn handicap. Misschien heeft het te maken met het feit dat de droge naald-techniek zijn voorkeur heeft. Het is een omslachtige manier om de controle te verminderen en het toeval een grotere rol te laten spelen. Naast deze techniek zijn er op de tentoonstelling tekeningen en schilderijen te zien.
En dan loopt U straks in het bos en zegt : “Kijk, en dit lijkt wel een Hans Jansen”.
De expositie duurt van 20 februari tot en met 3 april
Openingstijden: elke 1e zondagmiddag van de maand donderdag- en vrijdagmiddag 14.00-17.00 uur tenzij anders vermeld zaterdag 11.00 uur - 12.30 uur Bijzonderheden:
In combinatie met koffieconcerten: 20 februari, 5 en 19 maart en 2 april.
Maandag, 30 November -0001t/m
Maandag, 30 November -0001
Wij nodigen u van harte uit voor de eerste expositie van dit jaar “En nu ik”. De zestal kunstenaars zijn al vele jaren als vrijwilliger betrokken bij de sectie Beeldende Kunst van de Catharinakapel. Wat de bezoekers echter niet weten, is dat de vriendelijke gastvrouw/gastheer ook vaak een zeer enthousiast fotograaf of schilder of objectenmaker is.
Sommige kunstenaars zijn al op jonge leeftijd gefascineerd geraakt, anderen pas na een werkzaam leven. Maar of het nu gaat om objecten, schilderijen of foto's, alle kunstuitingen zijn met dezelfde liefde voor de Beeldende Kunst gemaakt.
Graag willen wij u deze maand meenemen naar de wereld van onze suppoosten en dat wat hen bezig houdt.
De deelnemende suppoosten/kunstenaars zijn Geert Zomer, Anne Zijlstra, Annemiek Zaat, Hans Schraders, en Jossy de Smit en Pieter Bulthuis.
-De expositie is op donderdag en vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur en zaterdag van 10:30-13:00 uur.
Tevens is de expositie geopend op zondag 7 februari van 14.00 tot 17.00 uur
Bijzonderheden: 21 en 30 januari en 13 februari gesloten. 11 februari geopend vanaf 14.30 uur. De expositie is op 23 januari en 6 februari open i.c.m. een koffieconcert.
Note: Voor bezoek aan deze speciale expositie wordt men in de gelegenheid gesteld om een bezichtigingsafspraak maken tijdens kantooruren. 0341 419500
Maandag, 14 December 2015t/m
Zaterdag, 19 December 2015
De tweejaarlijkse expositie van de Amateurfotografen- vereniging De Iris.
De opening wordt verricht door Mevrouw C. van der Meulen, directeur van het Stadsmuseum Harderwijk.
De leden van Amateurfotografenvereniging De Iris uit Harderwijk tonen dit jaar vrij werk in de Catharinakapel, Klooster 1 te Harderwijk. Dat levert een gevariëerd beeld op van ieders kwaliteit en interesse: variatie in onderwerp, zeggingskracht en techniek. Kom langs en laat u verrassen.
De expositie is te bekijken op:
- Donderdag en vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur
- Zaterdag van 10:30-13:00 uur (op 28/11 en 12/12 van 13:30-16:00 uur)
Op 19 november is de expositie gesloten vanaf 15.30 uur i.v.m. huwelijk.
Daarnaast vinden gedurende de expositieperiode de volgende activiteiten plaats:
Zondag 15 november 14:00-17:00 uur Demonstratie macrofotografie
Donderdag 26 november 20:00-22:00 uur Presentatie van audiovisuals; unieke combinaties van foto’s en muziek op groot scherm
Zaterdag 28 november 13:30-16:00 uur demonstratie oude techniek: cyanotypie (blauwdruk)
Zaterdag 5 december 10:30-13:00 uur portretsessie (laat uw portret maken, of van uw kind?)
Alle bezoekers wordt gevraagd om mee te doen aan de verkiezing van de ‘beste’ foto.
Zij maken daarbij kans op een vergroting van de winnende foto in een passe-partout.
Kijk voor de meest recente informatie op:
www.afvdeirisharderwijk.nl/agenda-exposite/#Expositie
Zaterdag, 10 Oktober 2015t/m
Zaterdag, 7 November 2015
Veel van de kleine geëxposeerde werken van Otto Krol (Groningen, 1949) zijn het product van 1 dag werken. Deze beslissing, om na één dag te stoppen, helpt hem om een fris en helder resultaat te verkrijgen.
De bron van de hier getoonde schilderijen is altijd een zelfgemaakte foto. Uit zijn grote foto-archief kiest Otto Krol dan een onderwerp. De onderwerpen voor de foto’s vindt hij altijd in zijn directe omgeving. Ze moeten zo ‘gewoon’ mogelijk zijn: gebouwen, hotelkamers, maar het gaat hem vooral om de manier waarop die zich aan hem voordoen.
Krol streeft in zijn werk naar ruimtelijkheid, helderheid, zonlicht en kleur. Die ruimtelijkheid bereikt hij door de werken zo transparant mogelijk te schilderen.
De expositie is te bekijken op donderdag- en vrijdagmiddag van 14.00 uur -17.00 uur en op zaterdagmorgen van 10.30 uur tot 13.00 uur.
De 3e zondag van de maand van 14.00 uur -17.00 uur.
De Catharinakapel is in verband met een huwelijk op 23 oktober gesloten i.v.m. huwelijk.
Maandag, 30 November -0001t/m
Maandag, 30 November -0001
Fotografe Jacobien de Korte
Fotografe Jacobien de Korte is geboren in 1969 en heeft grafische vormgeving gestudeerd aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam (Willem de Kooning). Haar werk- en presentatieruimte bevindt zich centraal in Nederland (Utrecht).
"Als fotograaf werk ik veelal autonoom. Hiernaast kan mijn fotowerk uit archief toegepast worden binnen grafische toepassingen, zoals een folder of website of ingepast worden in een ontwerp. Tevens heb ik enkele kunstprojecten ontwikkeld, welke in lesvorm op scholen worden gegeven door docenten die freelance voor mij werken en die ik hierin begeleid. Verder geef ik mensen advies binnen hun autonome kunstenaarschap als fotograaf. In mijn autonome werk, werk ik meestal vanuit mijn persoonlijke gevoelens en ervaringen en tracht ik begrippen uit te drukken als Vervreemding/ Eenzaamheid/ Desolaatheid/ Mysterie/ Magie en Melancholie. Deze zijn voor ieder mens in meer of mindere mate herkenbaar. Met het streven naar wederzijdse herkenbaarheid via mijn werk, hoop ik troost en begrip te bieden en te vinden."
Sinds 2014 is Jacobien aangesloten bij Stroom in Den Haag en sinds 2015 lid van de kunstgenootschappen "Pulchri" en "de Haagse Kunstkring" in Den Haag.
De expositie is te bekijken op donderdag- en vrijdagmiddag van 14.00 uur -17.00 uur en op zaterdagmorgen van 10.30 uur tot 13.00 uur.
De 3e zondag van de maand van 14.00 uur -17.00 uur.
De Catharinakapel is in verband met een huwelijk op 25 september open vanaf 15.00 uur.
Vrijdag 2 oktober is de Catharinakapel gesloten i.v.m. huwelijk.
werkt binnen haar eigen buro, Buro3A, als vormgever en fotograaf. Ze werkt zowel in opdracht als autonoom. In haar autonome werk, werkt ze meestal vanuit haar persoonlijke gevoelens en tracht ze begrippen als vervreemding, eenzaamheid, mysterie, magie en melancholie uit te drukken. Haar opdrachten bestaan vooral uit het maken van foto's binnen de architectuur. Dat is voornamelijk vanwege haar grafische achtergrond en voorliefde voor architectuur.
Maandag, 30 November -0001t/m
Maandag, 30 November -0001
Hein Vandervoort 1962 studeerde in de jaren `80 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Zijn werken zijn o.a. te vinden in de collecties van Het Stedelijk Museum Amsterdam, Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Veel schilderijen zijn verder o.a. te vinden in de collecties van het SBK Amsterdam, Link Art Company Schiphol, De Ahold Kunststichting, Leaseplan Corporation en PricewaterhouseCoopers.
Vandervoort schilderde ruim 20 jaar series schilderijen die voortkwamen uit de reizen die hij door de USA maakte. Sinds 2 jaar zoekt hij het dichter bij huis en laat zich inspireren door de lange afstandswandelingen die hij maakt door Nederland, Duitsland en de Ardennen. Het onderweg zijn is daarbij het uitgangspunt. Tijdens het lopen zijn er gedachten, plekken, voorwerpen die hij ziet of vindt welke later in het atelier samenkomen.
De in de Catharinakapel getoonde serie heeft in de meeste gevallen te maken met fragmenten van oorlog en religie welke hij tijdens de wandelingen is tegen gekomen. Zo zien we b.v. een halve Christus kop. Een oud houten kruisbeeld langs het wandelpad mist de bovenkant van zijn hoofd, het portretje krijgt later een plek in een schilderij. De figuur lijkt kwetsbaar, we herkennen het gezicht, maar het is ook een vervreemdend beeld. Wat is er aan de hand?
De kop is gecombineerd met een schaaltje dat hij vond op een rommelmarkt in de Ardennen. Op het schaaltje staat normaal gesproken een idyllisch landschapstafereel, maar als je goed kijkt is het landschap aangetast, het huis is beschadigd, het is niet zomaar wat het lijkt. Sporen van strijd zijn zichtbaar. De combinatie van deze elementen verwijst naar historie en actualiteit. Meerdere schilderijen tonen fragmenten die samenkomen in een beeld en zo een nieuwe situatie vormen. De gecombineerde beelden worden een soort hedendaagse stillevens. Het is voor het eerst dat deze serie schilderijen te zien is tijdens een expositie, de Cataharinakapel vond Vandervoort een passende plek om het werk te tonen.
Zondag 28 juni van 14.00 – 17.00 uur is er een finisage in het bijzijn van de kunstenaar Hein Vandervoort.
donderdag en vrijdag 14.00-17.00 uur
zaterdag 10.30-12.30 uur Vrijdag 5 juni gesloten en 12 juni vanaf 15.00 uur geopend in verband met overige activiteiten.
De expositie loopt van 30 mei t/m 28 juni 2005
Maandag, 30 November -0001t/m
Maandag, 30 November -0001
Irene van de Mheen is geboren en getogen in Ermelo, had haar eerste vakantiebaantje bij café-restaurant Zeezicht in Harderwijk en studeerde schilderen en tekenen aan de kunstacademie in Kampen. Die academie is inmiddels in Arnhem gevestigd en Irene kwam na veel omzwervingen in Amsterdam terecht.
Tijdens haar studie ging ze een jaar naar de Escola Massana, de kunstacademie in Barcelona. Vervolgens woonde ze ruim 16 jaar in Spanje, al deed ze ook een aantal artist residency’s in bijvoorbeeld India, New York en Rotterdam. In New York begon ze met tape te werken wat resulteerde in een uit gekleurde lijnen opgebouwde architectuur, speciaal voor het Mirómuseum op Mallorca, waarmee ze de Pilar Juncosa i Sotheby’s prize won.
Haar tekeningen en site-specific installaties zijn te zien geweest bij Magda Bellotti en La Casa Encendida in Madrid, Alejandro Sales en ProjecteSD in Barcelona, Centro Galego de Arte Contemporáneo in Santiago de Compostela en recentelijk Teekengenootschap Pictura in Dordrecht en Aural Galería in Alicante.
In 2007 werkte ze met porselein en keramiek in het Europees Keramisch werkcentrum in Den Bosch en vertaalde haar vlakke werk op papier in driedimensionale ‘tekeningen’. In 2009 experimenteerde ze in het Frans Masereel Centrum in Kasterlee met grafische technieken waaronder zeefdruk.
Behalve beeldend kunstenaar is Irene ook literair vertaler.
Over het werk:
In mijn werk verken ik de mogelijkheden en grenzen van het tekenen. Ik onderzoek de relatie tussen de fysieke ruimte en de vertaling naar het platte vlak, de subtiele grens die de illusie van de realiteit scheidt. Al mijn tekeningen gaan sterk over ruimte of architectuur, ik speel met het contrast tussen reële architectuur en abstracte ideeën over ruimtelijkheid. Het gaat om het verlangen naar een andere plek, de plek van de ander; het zich hier bevinden en daar willen zijn. Mijn tekeningen beschrijven hun eigen ruimte.
Mijn manier van werken is intuïtief waarbij ik de basiselementen van het tekenen gebruik: kleur, lijn en ritme, met grote nadruk op het handmatige. Ik teken verstilde ruimtes, mentale constructies die een esthetische ervaring bieden en de zintuigen aanspreken met hun vorm, structuur en kleur. Telkens weer fascineert het me dat twee eenvoudige lijnen een perspectief kunnen vormen: een suggestie van ruimte. Uiteindelijk gaat het altijd over het ordenen van de ruimte of het lege vel papier als een manier om je omgeving te begrijpen.
Het formaat van mijn werk varieert van kleine, intieme tekeningen tot monumentale site-specific installaties. Bij die installaties probeer ik het intuïtieve en speelse karakter van de kleinere tekeningen te bewaren.
Openingstijden:
vrijdag en donderdagmiddag 14 uur - 17 uur, zaterdagochtend van 10.30 tot 13 uur, elke derde zondag van de maand.
21 maart en 11 april i.c.m. koffieconcert
Zaterdag, 28 Februari 2015t/m
Zondag, 15 Maart 2015
Recent werk van de de Vrijdagacademie van Cultuurkust
op zaterdag 28 februari om 16.00 uur
15 cursisten van de Vrijdagacademie laten hun recente werk zien tijdens deze expositie in de Catharinakapel.
In de Vrijdagacademie wordt zelfstandig gewerkt rond een zelfgekozen onderwerp.
Voor aanvang van deze cursus wordt gevraagd na te denken over een onderwerp of thema. Op de eerste dag wordt dit onderzocht u dit met behulp van zelf meegebrachte foto's, schetsen, een tekst/woord of ander (beeld-)materiaal. De docent komt 1x per maand het proces en de resultaten bekijken met als doel om de beeldvertalingen aan te scherpen, te verdiepen en verder te ontwikkelen. De Vrijdagacademie is voor ervaren schilders.
Het is stimulerend om in een groep elkaars werkproces te volgen en mogelijkheden te vergelijken.
Er wordt gewerkt met verschillende materialen en schildertechnieken.
van zaterdag 28 februari t/m zondag 15 maart 2015
openingstijden: donderdag en vrijdag van 14.00- 17.00 uur, zaterdags van 10.30 -13.00 uur en elke zondagmiddag van 14.00-17.00 uur
Zaterdag, 10 Januari 2015t/m
Zaterdag, 21 Februari 2015
MONIQUE SPAPENS (1967)
De bronzen sculpturen van MoniqueSpapens balanceren op de grens tussen abstractie en figuratie. De fragmenten van voornamelijk vrouwentorso’s, stieren en paarden hebben een zekere spanning en lichtvoetigheid. De beelden stralen door hun houdingen en vlakken kracht uit, maar door hun rondingen toch ook iets zachts. Tegenstellingen die Monique aanspreken. Maar ze hebben ook een ondeugende ondertoon, vooral haar serie ‘Billen beelden’, die uitdagen om onder de rok te ‘gluren’. Het achterwerk is een steeds terugkerend thema in haar werk. En sinds twee jaar ontwerpt Monique bronzen sieraden, voornamelijk hangers en ringen.
Naast het voor haar bekende bronzen materiaal begeeft Monique zich ook graag op andere onbekendere vlakken, met restantmateriaal maakte zij bijvoorbeeld diverse objecten, een waxine recycle project.
De expositie is geopend op donderdag en vrijdag van 14 tot 17 uur, zaterdagochtend van 10.30 tot 12.45 uur en de eerste zondag van de maand van 14 tot 17 uur.
Zaterdag, 29 November 2014t/m
Zaterdag, 3 Januari 2014
De schilderijen of collages van Malou Busser (Cuijk, 1953) zijn gelaagd en de materialiteit van haar werk is intens. Ze schildert, tekent, borduurt en plakt details uit foto’s tot er een nieuw beeld ontstaat. Het zijn werken met een boodschap, een prachtige vertaling van de tijdgeest. De economische groei eist zijn tol. De immer oprukkende bebouwing vult de ruimte. De bouwende mens is gaan geloven dat mens en natuur twee verschillende werelden zijn. Met haar werk houdt ze ons een spiegel voor en lijkt de natuur weemoedig een tweederangs rol toebedeeld te krijgen. Maar haar werk wil niet somber zijn, er breekt zonlicht door. De mens kan zich weer hervinden, natuur worden, dan breekt het gras door het asfalt heen en begroeien de daken tot mossige weiden.
Tekst: Piet Augustijn
De expositie is open op donder- en vrijdagmiddag van 14 tot 17 uur en zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur (eenmaal in de twee weken i.c.m. een gratis koffieconcert), evenals elke eerste en derde zondag van de maand van 14.00 uur - 17.00 uur Gesloten op vrijdag 12 december.
Zaterdag, 25 Oktober 2014t/m
Maandag, 22 September 2014
Jurre Blom over zichzelf:
“ Ik ben 22 jaar oud, ben geboren in Harderwijk en zit nu in het vierde jaar van de opleiding Fine Art aan de HKU. Mijn werk gaat over verhalen. Ik schilder op een realistische wijze voorstellingen die ik op internet vind. Bij deze beelden gaat het mij voornamelijk om de onduidelijkheid van de situatie. Ik probeer de toeschouwer aan te zetten tot het bedenken van een verklaring van de voorstelling; om een eigen verhaal te bedenken. Ik schilder voornamelijk met acrylverf op groot formaat katoenen doeken.”
De expositie is, tenzij anders vermeld, open op donder- en vrijdag middag van 14 tot 17 uur en zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur (eenmaal in de twee weken i.c.m. een gratis koffieconcert).
Zaterdag, 6 September 2014t/m
Woensdag, 8 Oktober 2014
In het werk van Marijke Sondorp spelen lijnen een belangrijke rol. Haar schilderwerk is tekenachtig, alsof zij geen egale vlakken kan schilderen. Of dat nu bij de huid van een gezicht is, of de aardelaag in de natuur, er onder is er veel meer aan de hand dan je kunt vermoeden. Dat intrigeert. Juist dat wat niet zichtbaar is, laat zij zien in pure fantasie
Die fantasie krijgt alle ruimte, maar zij bepaalt hierbij de grens.
Soms laat zij zowel de werkelijkheid als de fantasie niet toe en laat ze gedeeltes weg. De toeschouwer kan dan zelf invullen wat hij niet ziet en zo zijn eigen verhaal maken. Die vrijheid voor de kijker vindt Marijke Sondorp belangrijker dan de vraag of de toeschouwer haar werk begrijpt.
Marijke Sondorp volgde haar opleiding bij Artibus in Utrecht en Artez in Arnhem. Net als bij het beoefenen van een sport vindt zij dat je altijd moet blijven trainen om je mogelijkheiden te ontdekken en kritisch naar je eigen werk te blijven. Daarom volgt zij wekelijks lessen in verschillende beeldende disciplines.
De expositie is geopend, tenzij hieronder anders vemeld, donderdag en vrijdag van 14 tot 17 uur, zaterdag van 10.30 tot 13 uur en de eerste en derde zondag van de maand van 14 tot 17 uur.
Op zaterdag 6, 20 september en 4 oktober is de expositie geopend i.c.m. een koffieconcert.
De exposite is (gedeltelijk) gesloten op 11, 12 , 19 en 26 oktober.
Zaterdag, 31 Mei 2014t/m
Zaterdag, 28 Juni 2014
Mijn werk is geïnspireerd door hoge luchten, wolken en wind, zon en schaduw, land en water. De beweging en het licht zijn de bepalende elementen in mijn werk, waardoor het zich op de grens van abstractie en figuratie beweegt.
Het landschap is een motief dat altijd blijft, als uitdrukking van ruimte en vrijheid en een spiegel van de ziel: sferen, stormen, licht en donker.
Een andere laag in mijn beleving van het landschap is het besef dat het een plaats is waar levens zich afspelen, waar herinneringen en emoties aan verbonden zijn. Een wereld van ervaringen, onder de oppervlakte.
Ik ben veel bezig met tekenen; het directe en handschriftelijke ervan wil ik inzetten in al mijn werk, ook in schilderijen. Ik combineer tekenen en schilderen, lijnen en vlakken, het scherpe, spontane en verhalende van tekenen samen met het dramatische van lichte en donkere partijen. Krassen, lagen opbouwen en afkrabben, structuren maken. Ik gebruik teken- en schildermaterialen in verschillende lagen: olie- en acrylverf, Siberisch krijt, oliekrijt en inkt.
Opleiding: Academie Minerva, Groningen
Website: www.josefienalkema.nl
Donder- en vrijdag open van 14-17 uur. Zaterdag 10.30 tot 13.00 uur Gesloten op vrijdag 27 juni ivm huwelijken. Donderdag 5 en 12 juni vanaf 15.00 uur
Exposities 2014
Huntenkunst, Ulft Feest van de Geest, Kolham Catharina Kapel, Harderwijk Panorama Groningen, De Ploeg, Den Haag Open Atelier route Project ‘Blik naar binnen’ UMCG, Groningen
Maandag, 30 November -0001t/m
Maandag, 30 November -0001
Edzard Krol (1938) zoekt al schilderend bedachtzaam zijn weg. Zijn schilderijen laten dan ook een gedegen vlakverdeling zien; vormen en kleurtonen zijn weloverwogen op elkaar afgestemd. Stilte en afzijdigheid zijn de thema’s die de onderwerpen bepalen. Krols schilderijen tonen fluisterstille, bedaarde taferelen die buiten de tijd lijken te staan: een bouwsel achter de dijk, een oude boot op het droge, een paar huizen die als een groepje mensen staan te kleumen. Dingen die niet meedoen, apart willen zijn en daardoor een ander leven leiden. De stilering van Krol varieert. Het ene werk bevat realistische elementen, het andere is opgebouwd uit elkaar overlappende cirkels, driehoeken, ovale en rechthoekige vormen die door hun getemperde kleurstellingen tot haast ademloos kijken aanzetten. Edzard Krol beschikt over een heel eigen, fijnzinnige lijnvoering. Die zorgt, in combinatie met de genuanceerde, gevoelige verfopbreng, voor intieme beelden.
Bron: galerie De Vis, Harlingen
De expositie loopt van 1 tot 25 mei
Openingstijden van de Catharinakapel:
Donderdag en vrijdag: 14.00 – 17.00 u.
zaterdag: 10.30 – 13.00 u.
1e en 3e zondag van de maand: 14.00 – 17.00 u.
3 en 17 mei in combinatie met koffieconcert
I.v.m. activiteiten is de expositie op 15, 16, 22 en 23 mei gesloten.
Donderdag, 20 Maart 2014t/m
Zaterdag, 19 April 2014
De schilder Jan van Heel behoorde tot de belangrijkste vertegenwoordigers van het naoorlogs realisme. De oprichting van de groep De Realisten, waarvoor de Amsterdammers Nicolaas Wijnberg, Hans van Norden en Theo Kurpershoek verantwoordelijk waren, vormde het strijdbare antwoord op de experimenten van Cobra. In een manifest uit 1951 namen de realisten stelling tegen abstractie, die de kunst in hun ogen inhoudsloos maakte en het menselijke element teniet deed. Deze ´menselijke inhoud´ drukten de realisten bij voorkeur uit in herkenbare voorstellingen, wat echter geenszins betekende dat ze zich gebonden voelden aan een academisch naturalisme. Kurpershoek sprak treffend van het ´omschilderen´ van herkenbare vormen tot beelden van zijn eigen wereld, van zijn eigen realiteit. De realisten schroomden dan ook zeker niet elementen uit het expressionisme en kubisme in hun werk te integreren. De Haagse tak van de groep realisten was minder fel gekant tegen abstractie. Jan van Heels schilderkunst vormt hiervan een sprekend voorbeeld. Terwijl hij zich in de jaren ´40 bepaalde tot Parijse stadsgezichten en aspecten van het circusleven (clowns), ontdekte hij midden jaren ´50 de kracht van het Spaanse landschap. De machtige Spaanse natuur met haar elementaire vormen, verzengend licht en matte tinten inspireerden hem tot een koerswijziging in zijn kunst. Het naïeve realisme van de voorafgaande jaren verrijkte zich met een drang tot abstrahering, al behield Van Heels werk altijd een natuurgebonden karakter. De criticus Jos W. de Gruyter omschreef zijn nieuwe werkwijze als "…. ruiger, kloeker, strenger dan voorheen. Wie Spanje kent, weet dat dit landschap een absoluut karakter heeft, dat haast ongemerkt een abstractere zeggingswijze in de hand werkt." Een groot doek Spaans landschap uit 1967, vormt een sterk voorbeeld van zijn werkwijze. Ofschoon figuratieve elementen niet ontbreken, zijn ze opgenomen in een geabstraheerd vormenspel, dat de aandacht fixeert op de werking van vorm en kleur. Het lijkt een poging de natuur te ontleden tot haar meest elementaire waarden. Zijn landschappen uit de jaren ´60 blijven wars van iedere anekdotiek; als geen ander liet hij de eenvoud zijn eigen taal spreken. Zijn werk bevindt zich o.m. in het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Stedelijk Museum in Schiedam, het Centraal Museum in Utrecht, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Gemeentemuseum Den Haag, Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam, het Gemeentemuseum Maassluis, Museum de Wieger Deurne, musea in Kopenhagen, Madrid, Montivideo, en Rio de Janeiro.
De expositie is van 20 maart tot en met 19 april
open: elke 1e en 3e zondagmiddag van de maand van 14.00-17.00 uur en do t/m vrij 14.00-17.00 uur, tenzij anders vermeld.
za 11.00 uur - 12.30 uur
zondag 6 april geopend tot 15.30 uur
Donderdag, 16 Januari 2014t/m
Vrijdag, 7 Februari 2014
Doran Cruijsen
De ruimtes die Doran Cruijsen tekent, hebben een vervreemdend effect op de beschouwer, omdat zij op een verrassende manier architectonische en industriële elementen combineert met menselijke activiteit. Zij exposeerde eerder onder andere op de Zomerexpo in het Gemeentemuseum Den Haag en op de kunstbeurs ArtZaanstad.
Marijn de Ronde
De schilderijen van Marijn de Ronde zijn gebaseerd op landschappen. In het werk ontstaat door een samenspel van bister, inkt en water een bijzondere gelaagdheid. Werk van haar was al eerder te zien in het Stadsmuseum Harderwijk en op de Kunstroute Noordwest-Veluwe 2013.
Carla Zeegers
Carla Zeegers bouwt in haar grote pentekeningen steden, verlaten en vervallen, sprookjesachtig, soms dreigend, maar altijd vanuit een bijzonder perspectief. De kunstenaar stelt al enige jaren haar atelier open tijdens de Kunstroute. Zij exposeerde eerder in Harderwijk en Amersfoort.
De expositie loopt van 16 januari tot en met 7 februari2014
open: elke 1e en 3e zondagmiddag van de maand van 14.00-17.00 uur en do t/m vrij 14.00-17.00 uur, tenzij anders vermeld.
za 11.00 uur - 12.30 uur
Maandag, 30 November -0001t/m
Maandag, 30 November -0001
In 2012 hebben wij voor het eerst de vrijwilliger-suppoost van de Catharinakapel uitgenodigd om eigen werk te exposeren. Dat leverde zoveel positieve reacties op dat wij gemeend hebben om dit jaar weer een expositie in te richten met hetzelfde thema.
Een groot aantal suppoosten zijn al vele jaren als vrijwilliger betrokken bij de sectie Beeldende Kunst van de Catharinakapel. Wat de bezoekers niet weten, is dat de vriendelijke gastvrouw/gastheer ook vaak een zeer enthousiast fotograaf of schilder of objectenmaker is. De deelnemende suppoosten/kunstenaars zijn in 2013 Geert Zomer, Theo Bonants, Truus Viester, Jan Jonker, Anne Zijlstra en Jossy de Smit.
Openingstijden: elke 1e zondagmiddag van de maand woensdag t/m vrijdag 14.00-17.00 uur tenzij anders vermeld zaterdag 11.00 uur - 12.30 uur 19 december gesloten, evenals de beide Kerstdagen 21 december in combinatie met koffieconcert
Zaterdag, 16 November 2013t/m
Zaterdag, 30 November 2013
De Iris of voluit Amateur Fotografen Vereniging De Iris is een vereniging van
actieve en enthousiaste amateurfotografen in Harderwijk en omstreken.
Zaterdag, 19 Oktober 2013t/m
Zaterdag, 9 November 2013
Ton Pors exposeert in de Catharinakapel "Ik hou van de augurk in het slagroomijsje" HARDERWIJK - Onder de titel ' Pors' Perspectief: Je kijkt niet wat je ziet,' is de komende weken een selectief overzicht van het werk van Ton Pors te bewonderen in de Catharinakapel. De expositie is een initiatief van Theaterwerkplaats Harderwijk die dit jaar twintig jaar bestaat. Foto's van uitzonderlijke momenten uit de voorstellingen van het jubilerende toneelgezelschap staan dan ook centraal. Samen met de soms spraakmakende affiches die de vormgever, fotograaf en kunstenaar voor het gezelschap ontwierp. Ton Pors was al actief als illustrator, cartoonist en vormgever van vakbladen voordat hij in 1984 besloot om zijn zelfstandige creatieve onderneming te starten. Tien jaar later ontwierp hij het affiche voor de eerste voorstelling van de Theaterwerkplaats: Richard III van William Shakespeare. Dat is het begin van een lange reeks. Bij vrijwel elke première is hij aanwezig. Meestal met twee camera's in de aanslag. "Hoe meer ik geboeid ben door het stuk, hoe mooier de foto's worden. Ik let vaak op de spelers die niet aan het woord zijn en ik ben op zoek naar bijzondere beeldcomposities. Een vooropgezet plan heb ik nooit. Ik laat me graag verrassen door het toeval. Een onheilspellende lucht vlak voor een onweersbui laat zich ook niet voorspellen. En soms moet je gewoon wat geluk hebben." Naast het werk voor de Theaterwerkplaats bestaat de expositie uit een keuze uit kunstobjecten en digitale technieken. De verbindende factor is zijn aparte bejegening van de werkelijkheid. In het perspectief van Ton Pors krijgen schijnbaar onopvallende details glans en terloopse ogenblikken waarde. "De werkelijkheid is zoals ik die zie. Ik heb er plezier in om daarmee te spelen en vrijuit te associëren. Op dingen die een beetje wringen zet ik graag een vergrootglas. Daar ga ik niet naar op zoek. Ze vallen me gewoon voortdurend op." Kunstenaar vindt hij geen titel die bij hem past. "Ik beschouw mezelf liever als een leverancier van ideeën. Waarbij humor vrijheid geeft. Hoewel ik serieus met mijn werk bezig ben, neem ik mezelf niet zo ernstig. Ik kan ervan genieten als de werkelijkheid mij op het verkeerde been zet. Ik hou van de augurk in het slagroomijsje." Hij moet er niet aan denken om zich tot één discipline te beperken. "Een mens is een schatkist vol mogelijkheden." Het resultaat van zijn veelzijdigheid heeft al tal van sporen nagelaten in Harderwijk en verre omgeving. Zo was hij onder meer initiatiefnemer van het cultuurblad Podium en naamgever van Estrado. In het stadhuis hangt zijn symbolische 'Stedenband' met Znojmo. De gevel van CAI Harderwijk in de vorm van een geluidsinstallatie is door hem ontworpen. En veel culturele voortrekkers en organisaties koesteren een kunstwerk van hem op een prominente plek, omdat hij alle jaren de Kultingprijs ontwierp. Behalve in 2002, toen hij zelf voor al zijn verdiensten voor het culturele klimaat in de stad de prijs in ontvangst mocht nemen.
Expositie ‘Pors’ Perspectief: Je kijkt niet wat je ziet’
Van zaterdag 19 oktober tot en met zaterdag 9 november
Catharinakapel, Harderwijk
Zaterdag, 5 Oktober 2013t/m
Woensdag, 16 Oktober 2013
Op zaterdag 5 oktober vindt om 16.00 uur de officiele opening plaats van de bijzondere expositie ‘De kracht van het Beeld’ .
De tentoonstelling van ‘verwerkingskunst’ wordt georganiseerd door de sectie ‘Kanker in Beeld Veluwe’, onderdeel van stichting ‘De Maretak Veluwe’.
Vanaf 5 oktober aanstaande tot woensdag 16 oktober is deze tentoonstelling te zien in Harderwijk. Daarna zal ook in Putten en Elburg de ‘verwerkingskunst’ te bezichtigen zijn.
U bent van harte welkom om deze opening bij te wonen.
Zaterdag, 1 Juni 2013t/m
Woensdag, 31 Juli 2013
Tijdens de hanzedagen extra geopend!
10, 17, 24 en 31 juli.
Tamme de Boer (1974) Het schilderwerk van Tamme de Boer is naar eigen zeggen een 'georganiseerde wanorde'. De voortrazende ideeën in zijn hoofd en de snelheid en vluchtigheid van het bestaan worden gevangen in momentopnames van verf. Zijn fascinatie ligt in het contrast tussen 'stilstand en beweging' en tussen 'controle en improvisatie'. Het werk bezit een complexe gelaagdheid met sprekende kleurcombinaties. "In mijn werk leg ik vaak een sfeer van snelheid, dreiging of industriële desolaatheid. Met name nachtelijke beelden inspireren mij. Ik werk veelal intuïtief..." Tamme de Boer was exposant voor de Koninklijke prijs voor vrije schilderkunst in 2007. Na afloop besloot Koningin Beatrix het tentoongestelde doek aan te kopen voor haar privé-collectie.
Naast het autonome schilderwerk maakt hij muurschilderingen in opdracht met kunstcollectief 'Booyabase'
website: www.tammedeboer.nl www.booyabase.nl
Openingstijden expositie:
elke 1e en 3e zondagmiddag van de maand woensdag tot en met vrijdag 14.00-17.00 uur tenzij anders vermeld zaterdag 11.00 uur - 12.30 uur
Indien gesloten kunt u bellen met 0341 428899 keuzetoets 3
De expositie duurt tot en met woensdag 31 juli.
afbeelding: Remain in Light 2013
130 x 195 cm
Oil/Aerosol on canvas
Zondag, 21 April 2013t/m
Zaterdag, 18 Mei 2013
Te midden van de wuivende grashalmen doemen ze op als dreigende silhouetten: grote donkere betonnen vormen van gepantserde architectuur met een beladen verleden. Het zijn bunkers van de Atlantikwall, ooit neergezet op last van de Duitse bezetter en inmiddels bekende onderdelen van ons duinlandschap. Er wordt weinig waarde aan gehecht, de bunkers zijn vervallen, beklad, overgroeid door gras of weggestopt onder zand. In de bunkers smelten heden en verleden op een merkwaardige manier samen. Waar ooit soldaten leefden, hebben na de oorlog mensen gewoond, vakantie gehouden, rondgehangen, feestjes gevierd, muziek gemaakt…. De bunkermuren getuigen daarvan, vooral aan de binnenkant: emoties zijn toevertrouwd in teksten, tekeningen en graffiti, verstopt in het donker en veilig afgeschermd van de buitenwereld door metersdik beton. Nazipropaganda, intieme woorden of ongegeneerde taal van een hedendaagse voorbijganger. De bunkermuren vormen een geheime, besloten gedachtewereld over oorlog, liefde, verlangen, seks, vergankelijkheid en dood. Juist nu worden veel bunkers uitgegraven. Soms krijgen ze een herbestemming, als museum of als vakantiehuisje. Dan dreigt een deel van de bijzondere binnenwereld verloren te gaan. Tekenaar Jet Nijkamp vindt het daarom tijd de bunkerwereld te onderzoeken en zich tegelijkertijd af te vragen wat we zelf aan een bunkermuur zouden toevertrouwen, wat is onze geheime taal, de taal van nu: welke gedachten, welke verlangens, welke vrijheden spelen daarin een rol?
open: elke 1e en 3e zondagmiddag van de maand woensdag tot en met vrijdag 14.00-17.00 uur tenzij anders vermeld zaterdag 11.00 uur - 12.30 uur
de expositie is 27 april in combinatie met een koffieconcert en op 8 en 9 mei gesloten.
De expositie duurt tot en met 18 mei.
Zaterdag, 16 Maart 2013t/m
Zaterdag, 12 April 2013
Het werk van Judith van Bilderbeek ademt een nonchalante, bijna achteloos aandoende
sfeer. Met spontane, soepele verfstreken, in een stevige beweging opgebracht, toont zij ons
beelden van dingen uit haar dagelijkse omgeving.. Zelden kiest zij voor een
volledige weergave van haar onderwerp; zij neemt een verrassende uitsnede en concentreert
zich op het hoognodige om te laten zien wat haar raakt. Met haar visie en haar bijzonder
kleurgevoel weet zij schijnbaar onbelangrijke taferelen uit te tillen boven hun alledaagsheid.
Zij registreert de verborgen schoonheid 'en weet die op subtiele wijze in haar doeken te ver-
talen.
Typerend voor het werk van Judith van Bilderbeek is de wijze waarop zij met het pers-
pectief omgaat. Zonder zich veel aan te trekken van de wetten van de mathematiek zoals
verdwijnpunten en ooghoogten weet zij een ruimtelijkheid in haar voorstellingen te creëren
die verrast en een bijzondere spanning oproept. Het beeld is soms gekanteld of uit een
onverwachte hoek genomen en heeft vaak een zuigende werking. De schilderijen van
Judith van Bilderbeek fascineren door hun mengeling van kleurigheid en zwier met een
vleug van desolaatheid en beklemming.
De kunstenares woont en werkt in Den Haag waar zij de opleiding voor tekenen en
.
schilderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten volgde.
Van Bilderbeek ontving kunstprijzen en heeft
solo- en groepstentoonstellingen in binnen en buitenland op haar naam staan.
.
Zaterdag, 16 Februari 2013t/m
Zaterdag, 9 Maart 2013
Marleen van Wijngaarden maakt contemplatieve, bedachtzame schilderijen die worden gekenmerkt door een verlijmde bovenlaag van uitgesneden en bewerkt papier op een bewerkte ondergrond. Vaak wordt snijwerk met fragiliteit geassocieerd, maar niet in deze collage schilderijen. Er is veel onderscheidingsvermogen nodig om te zien dat de bovenlaag uitgesneden is. Dit geeft een eigenaardige dubbelheid; enerzijds is het fragiele monnikenwerk zichtbaar, anderzijds wordt deze fragiliteit teniet gedaan door de verlijming met de bewerkte ondergrond waardoor voor- en achtergrond een wisselwerking aangaan. In haar werk onderzoekt Van Wijngaarden onder andere de wederkerige relatie tussen orde en chaos. Het wiskundige begrip 'chaos' betekent niet dat iets ordeloos is, maar zegt iets over de gevoeligheid van een systeem voor kleine veranderingen of verstoringen die uiteindelijk grote gevolgen kunnen hebben.
Openingstijden van Kunstcentrum Catharinakapel:
elke 1e en 3e zondagmiddag van de maand 14.00 - 17.00 uur woensdag t/m vrijdag 14.00-17.00 uur tenzij anders vermeld zaterdags 10.30 uur - 13.00 uur tenzij anders vermeld De expositie is op 17 februari gesloten en op 23 februari geopend i.c.m. koffieconcert
Bij geen gehoor belt u met 0341 428899 keuzetoets 3.
De expositie duurt tot en met 9 maart 2013
Zaterdag, 12 Januari 2013t/m
Zaterdag, 9 Februari 2013
De mens in zijn omgeving”
(de mens binnen de architectuur door de ogen van een kunstenaar) een selectie uit de Kunstcollectie van de Gemeente Harderwijk
Op zaterdag 12 januari 2013 om 16.00 uur De expositie wordt geopend door de wethouder van cultuur Laurens de Kleine. Daarna zal Hans van Lunteren (lid Adviescommissie Beeldend Kunst) een korte presentatie geven over het gevelstenenproject in het toekomstige Waterfront.
“Harderwijk is in de ban van het nieuwe Waterfront.
Spraakmakende plannen voor een nieuwe omgeving. En hoe zal die mens zich daar uiteindelijk in welbevinden? Utopieën over onze ontworpen, gebouwde omgeving is van alle tijden, gedacht vanuit een krappe of een wijde beurs. Anno nu speelt het budget van een gemeente een zware rol.
Kunstenaars zijn wat dat betreft altijd vrijer geweest dan de architecten uit onze
samenleving: zij moeten min of meer gehoor geven aan de wensen daarvan. Terwijl de kunstenaar vrij is in de keuze tussen het afbeelden van zijn idealen of het vertalen van de zichtbare werkelijkheid.
De Adviescommissie Beeldende Kunst geeft in deze archief-tentoonstelling een beeld van wat de kunstenaars voor ogen stond. Hoe de mens zich een plek waant, binnen zijn bedachte of omsloten omgeving.”
Tijdens deze expositie worden ook de ontwerpen getoond van de prijsvraag voor Waterfront gevelstenen.
Openingstijden expositie::
woensdag, donderdag, vrijdag: 14.00 – 17.00 uur
zaterdag: 10.30 – 13.00 uur
1e en 3e zondag van de maand: 14.00 – 17.00 uur
Het is mogelijk om de expositie op afspraak te bezoeken: 0341 – 428899 keuzetoets 4.
I.v.m. activiteiten is de expositie op vrijdag 25 januari en donderdag 31 januari gesloten.
Zaterdag 2 februari geopend in combinatie met. koffieconcert
Vrijdag, 1 Januari 2010t/m
Zaterdag, 1 Januari 2010
De Western op de Divan
Zoals vele kunstenaars landschappen, modellen, foto's en teksten als inspiratiebron gebruiken om kunstwerken te maken. zo gebruikt Harry Schömaker illustraties en strips, getekend door Hans G. Kresse, als uitgangspunt voor houtskool tekeningen en houtgravures. Door de onderwerpen op een andere manier in het beeld te zetten worden het zelfstandige kunstwerken. De tekeningen en gravures hebben allen te maken met de romantiek van cowboys en indianen zoals die in de jeugd van Harry Schömaker ook al door hem werden getekend.
Zaterdag, 13 Oktober 2012t/m
Zaterdag, 10 November 2012
Wij nodigen u van harte uit voor de opening van de expositie van LINA VAN DEN BERG op zaterdag 13 oktober 16.00 uur.
Lina van den Berg, getogen inwoonster van St. Jansklooster, is een typische autodidact op het gebied van schilderkunst.
Met het winnen van een kunstprijs in 1970 – een schilderkist met inhoud – was haar naam gevestigd.
Lina woont en werkt in het gebied Weerribben-Wieden in de kop van Overijssel, een prachtig, landelijk veengebied met wateren die meanderend door de landerijen stromen geflankeerd door wilgen en uitmondend in enorme rietvelden. Uit die natuur haalt zij nog steeds haar inspiratie vandaan op elk moment en in elk seizoen. De liefde voor haar omgeving is terug te vinden in haar werk. In een vlotte impressionistische stijl weet ze treffend de sfeer van de plek neer te zetten op doek, maar misschien is het wel de achtergrond, de lucht en het licht, die de dingen een bijzondere gewaarwording geven. Een ieder die in dit gebied heeft gewandeld weet dat er een bijzondere sfeer hangt in dit unieke stukje Nederland. En kijkend naar het schilderwerk van Lina zie je uiteindelijk hoe zij de sfeer weet te vertalen naar het doek.
Openingstijden van Kunstcentrum Catharinakapel:
Wo., don., vrijdag 14.00 – 17.00 uur
Zaterdag 20 oktober en 10 november 10.30 -13.00 uur i.c.m. koffieconcert.
Zondag 4 november i.c.m. concert Linnaeuskoor
3e zondag van de maand: 14.00-17.00 uur
De expositie duurt van 13 oktober t/m 10 november 2012
Maandag, 30 November -0001t/m
Maandag, 30 November -0001
Wij nodigen u van harte uit voor de opening van de expositie van Edith Meijering “Er is Meer” op 12 mei om 17.00 uur. De expositie wordt geopend door Gerrit Steenbergen
Directeur van Acec, Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur en Veluwefiets Apeldoorn.
De kunstenares Edith Meijering (Deventer 1962) sleepte onlangs de Derde Prijs bij de Door Art Prize for Painting 2012 ( Bristol, Verenigd Koninkrijk) in de wacht. Tevens is er deze zomer voor de tweede keer werk van haar te zien bij de grote Zomerexpo in het Gemeentemuseum Den Haag. Zij heeft regelmatig tentoonstellingen in binnen en buitenland.
Ze is geïnteresseerd in de onvolmaaktheid en de tragiek van de mens. In veel van haar werk stelt zij de menselijke figuur centraal en brengt zij psychologische lagen aan. Wat speelt zich af achter een mooie façade?
Tiana Wilhelm, Directrice Stedelijke Musea, omschreef het zo:
De titel van deze tentoonstelling is bijna een motto voor Edith Meijering. Edith zoekt altijd naar dat andere gezicht, of zij nu een portret, een interieur of een landschap vastlegt. ‘Vastleggen’ is eigenlijk niet het goede woord voor Edith’s werkwijze. Zij maakt juist los, woelt om, zoekende naar - in haar eigen woorden - “het beeld achter het gemaakte beeld".
In het gevarieerde oeuvre dat zij de afgelopen 20 jaar heeft opgebouwd, weet zij daarmee de aandacht van de kijker te vangen en vast te houden. Voor haar werk geldt: “There is more than meets the eye”. De eerste indruk van schoonheid krijgt een randje als je haar portretten nader bekijkt. De afgebeelde vrouwen blijken zich zo te kunnen scharen bij de in de 19de eeuwse schilderkunst geliefde femmes fatale. Ondoorgrondelijk, tijdloos, ondanks de glamour van de jaren ’50 en ’80 die de schilderijen oproepen, en gevaarlijk.
Deze vrouwen zijn wereldwijs, zij kennen de andere kant van de medaille. Geen leven zonder dood, geen gaafheid zonder bederf, geen liefelijkheid zonder gruwel. Maar verleidelijk blijven ze allemaal. En jij blijft kijken…
open: elke 1e en 3e zondagmiddag van de maand wo t/vrij 14.00-17.00 uur tenzij anders vermeld za 10.30 uur - 13.00 uur Bijzonderheden: Deze specifieke expositie is in het kader van Harderwijk Hanzestad samengesteld. De kunstenaar Edith Meijering is afkomstig uit de Hanzestad Deventer.
Voor de invulling van deze specifieke expositie i.h.k. van Harderwijk Hanzestad is een kunstenaar afkomstig uit een andere Hanzestad benaderd. De reguliere expositie loopt tot en met 17 juni. Na deze periode is de expositie te bezichtigen op de Harderwijk Hanzestad woensdagen 11, 18 en 25 juli en op 1 augustus van 14.00-17.00 uur.
Vanaf 17 juni is de expositie tevens volgens afspraak te bezichtigen. U kunt daarvoor contact zoeken via info@catharinakapel.nl of 0341- 419500.
De expositie is gesloten op 17 mei(hemelvaartsdag), 1 en 8 juni i.v.m. huwelijken.
afbeelding: Vrouw met Vogel . 47 x 64 cm, 2010
www.edithmeijering.nl
Zaterdag, 8 September 2012t/m
Zondag, 7 Oktober 2012
De expositie “Mijn Land” in de Catharinakapel in Harderwijk bestaat uit twee delen: Foto’s van het project “Dit is mijn Land`” en beelden uit een reportage van de emigratie van een groep joden van Georgië naar Israël. Fotograaf Sjaak Verboom onderzoekt hoe de mens zich verhoudt tot de plek waar hij leeft. Dat is in veel gevallen niet zijn geboortegrond. Voor het project “Dit is mijn Land” waar hij al een aantal jaren aan werkt, fotografeert hij Nederlandse vrouwen in een Hollands landschap. Een autochtone naast een allochtone. Beide zijn Nederlands staatsburger. Beide dragen hun eigen authentieke kleding. Die kleding is een verwijzing naar de traditie waar zij uit komen. Bij de foto’s maakt hij interviews waarbij de vrouwen vertellen over hun visie op familie(relaties), burgerschap en religie. Het tweede deel van de expositie bestaat uit een journalistieke reportage over een aantal joden die hun geboorteland Georgië verlaten voor een onzeker bestaan in Israël. Hier wordt hetzelfde thema zichtbaar: welke betekenis heeft de plaats waar iemand leeft en woont? Wanneer wordt een huis een thuis? Sjaak Verboom volgde de groep joden tijdens de laatste dagen in Georgië en reisde met hen mee naar Israël. Hoe komen deze mensen ertoe om het land waar zij al generaties wonen op te geven voor Israël, het land waar zij nog nooit geweest zijn? ‘Israël is mijn land, mijn thuis,’ zeiden de Georgiërs voor hun emigratie. Maar hoe kan een onbekend land op voorhand al als een thuis voelen? Sjaak Verboom (1957) is geboren en getogen in Harderwijk. Als jongetje keek hij met bewondering naar de fotograaf van de plaatselijke krant ‘Het Schilders Nieuwsblad.’ Hij was dertien jaar oud toen hij voor de eerste keer de fotowedstrijd van deze krant won. In 1978 begon hij als professioneel fotojournalist bij een landelijke krant. Zijn werk bracht hem over de hele wereld. De omgang met mensen en het verbeelden van hun leven is zijn passie. Foto’s maken die er toe doen. De laatste vijf jaar werkt hij als free-lancefotograaf. Naast de journalistieke fotografie werkt hij ook aan eigen langlopende projecten.
openingstijden: elke 1e en 3e zondagmiddag van de maand wo t/vrij 14.00-17.00 uur tenzij anders vermeld za 10.30 uur - 13.00 uur
Zaterdag, 21 April 2012t/m
Zondag, 6 Mei 2012
Kunstcentrum Catharinakapel
Klooster 1
3841 EN HARDERWIJK
0341-428899
www.catharinakapel.nl info@catharinakapel.nl
Wij nodigen u van harte uit voor de opening van de expositie van Jonaske de Ruiter “Ander Licht” op 21 april om 16.00 uur. Deze expositie wordt geopend door Gertruud Bolhuis, loopbaancoach met kunst als inspiratiebron.
Jonaske de Ruiter (1959) woont en werkt in Harderwijk als beeldend kunstenaar.
Haar schilderijen zijn het afgelopen jaar sterk veranderd ook al blijft haar handschrift herkenbaar voor de insider.
Wat begon als een experiment, heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een eigen stijl en beeldmerk. De levensfase speelt hierin zondermeer een rol. Levenservaring en levenswijsheid werpen letterlijk een ander licht op gebeurtenissen. De daadwerkelijke kentering in het schilderen is ontstaan tijdens een reis naar Istanbul in het najaar van 2011. Jonaske werd geïnspireerd door de lichtspelingen in het oude en nieuwe Istanbul. Ook het ontvankelijke van deze stad en het vrijgevochtene van het nieuwe Istanbul tegenover het gebondene en de traditie van de oude cultuur heeft haar geraakt. De tegenstrijdigheden leken een dans aan te gaan met elkaar. Dit prikkelde haar geest en drang om dit te verbeelden. Gedurende dit experiment is ook het formaat gewijzigd en werkt zij nu op groter formaat.
Een volgend opvallende verandering is het andere kleurgebruik en de belichting in de schilderijen. De lichtheid van het bestaan mag gezien worden.
Een andere kunstvorm die Jonaske beoefent is de fotografie. In haar huidige schilderijen wordt de fotografie op geheel eigen wijze vermengd met haar schilderkunst. Daarnaast maakt ze ook gebruik van materialen die ze tegen komt op haar reizen in het dagelijks leven. Onder andere verpakkingsmaterialen spelen een rol en vinden letterlijk een andere bestemming.
open: elke 1e en 3e zondagmiddag van de maand wo t/vrij 14.00-17.00 uur tenzij anders vermeld za 11.00 uur - 12.30 uur Bijzonderheden: 27 april i.v.m. huwelijken gesloten De expositie loopt tot en met 6 mei.
afbeelding: Illuminiation, 2012, 120 x 100 cm., mixed media on canvas
www.jonaske.nl
Jonaske de Ruiter
Atelier Keizerstraat 5
3841 AD Harderwijk
06 12213890
Zaterdag, 17 Maart 2012t/m
Vrijdag, 13 April 2012
Expositie met werk van schilder-graficus Cees Kortlang in Catharinakapel Harderwijk
Van zaterdag 17 maart tot en met vrijdag 13 april wordt het werk van schilder-graficus Cees Kortlang (1926-2008) geëxposeerd in de Catharinakapel in Harderwijk. Daarmee keert de kunstenaar terug naar zijn geboortegrond. De expositie biedt een overzicht van 50 jaar etsen, gouaches en schilderijen van Cees Kortlang.
De in Harderwijk geboren en in Ermelo opgegroeide Cees Kortlang ging van 1946 tot 1952 naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Vervolgens betrok hij een van de atelierwoningen in de Zomerdijkstraat in Amsterdam, waar hij samen met onder andere Jan Wolkers, Jaap Wagemaker, Piet Esser en Theo Swagemakers woonde.
Kortlang heeft veel in het buitenland gewerkt en geëxposeerd. Met Amsterdam als uitvalsbasis, reisde hij de wereld over. In 1965 ontving hij een beurs van de Franse Regering en werkte hij 3 maanden in Atelier Hayter in Parijs. Vanaf de jaren ’60 werkte hij jaarlijks in Grafisch atelier ‘Druckwerkstatt’, in het Kasteel Wolfsburg in Duitsland. Hier ontwikkelde hij zijn vaardigheid in het maken van kleurenetsen. Ook Newfoundland was een van zijn werkplekken.
Hoewel Kortlang met name uitblonk in het etsen, zijn ook zijn olieverfschilderijen en kleurige gouaches van hoge kwaliteit. Vaak gebruikt hij zijn etsen en gouaches als ontwerpen voor zijn schilderijen. Dat hij uiterst productief en gedreven was in het etsen blijkt wel uit de enorme aantallen die hij maakte.
Een overzicht van het werk van Cees Kortlang wordt nu getoond in de Catharinakapel in Harderwijk, waar Cees Kortlang in 1983 ook exposeerde. De expositie wordt georganiseerd door de Karin Kortlang Stichting, vernoemd naar de dochter van Cees Kortlang, die in 1997 vermist raakte in Venezuela. De stichting is opgericht door de familie van de kunstenaar en heeft zich ten doel gesteld het nagelaten werk van de kunstenaar te beheren, exposeren en publiceren. De werken worden tevens verkochten de opbrengst is bestemd voor AMREF Flying Doctors. In januari verscheen het boek “Vorm en Achtergrond. Leven en werk van schilder-graficus Cees Kortlang (1926-2008)”. Meer informatie: www.kortlangstichting.nl
De opening is 17 maart om 16.00 uur.
Openingstijden van Kunstcentrum Catharinakapel:Woensdag, donderdag, vrijdag 14.00 – 17.00 uur
Zaterdag 31 maart : 10.30 -13.00 uur i.c.m. koffieconcert.
Zaterdag 7 april: 10.30 - 13.00 uur
Zaterdag, 11 Februari 2012t/m
Vrijdag, 9 Maart 2012
Meer dan ooit bieden de gelaagde schilderijen van Anneke Wilbrink een uitzonderlijk visueel spektakel. Perspectief en kijkervaring wisselen per schilderij, maar het lef, de vaart en de directheid waarmee landschapsbeleving is omgezet in schilderkunst vormen een rode draad die constant tot het uiterste gespannen is.
In haar schilderijen komt een ongekende energie tot ontlading, vogelperspectief, frontale benadering en helikopterview wisselen elkaar af in explosies van verf en kleur.
Anneke Wilbrink kreeg in 2006 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.
De expositie loopt tot en met 9 maart 2012
open: elke 1e zondagmiddag van de maand
wo t/vrij 14.00-17.00 uur tenzij anders vermeld
za 11.00 uur - 12.30 uur
Bijzonderheden: 18 en 19 februari i.c.m. concerten
Vrijdag, 20 Januari 2012t/m
Zaterdag, 4 Februari 2012
Amateurfotografenvereniging De Iris organiseert van 20-1-2012 t/m 4-2-2012 haar 11e lustrumtentoonstelling in de Catharinakapel te Harderwijk. Een prachtige tentoonstelling met een selectie van het beste fotowerk van de afgelopen vijf jaar. Wij nodigen u graag uit de tentoonstelling te komen bekijken. In de tentoonstellingsperiode zullen op 30-1-2012 en 2-2-2012 extra activiteiten worden georganiseerd. Op maandagavond organiseert AFV De Iris een workshop voor het maken van digitale fotoboeken, in samenwerking – en gesponsord – door CeWe Color in Nunspeet. De Workshop wordt gehouden in zalencentrum De Roef te Harderwijk, aanvang 19.30 uur. 2 Februari ook in De Roef, een avond over het maken van Audio Visuals, aanvang 19.30 uur. Met hulp van een speciaal programma maakt u de mooiste fotopresentaties. Amateurfotografenvereniging (AFV) De Iris is een vereniging van amateurfoto¬grafen, opgericht in 1957 en aan¬gesloten bij de Nederlandse Bond van Ama¬teurfotografen. Het doel van de vereniging is het beoefenen en bevorderen van de amateurfotografie. Om dit te bereiken organiseren wij eenmaal per veertien dagen een verenigingsavond in het wijkcentrum De Roef. Op deze avonden bespreken wij fotowerk van de leden, of een fotocollectie van de Fotobond. Ook nodigen we sprekers uit die een avond vullen met het tonen en bespreken van fotowerk. Naast deze activiteiten organiseren wij werk¬middagen en onderlinge wedstrijden. Voor informatie over de tentoonstelling kunt contact opnemen met de secretaris. Ook kunt u vragen stellen aan onze leden die tijdens de tentoonstelling aanwezig zullen zijn in de Catharinakapel.
Expositie is gratis toegankelijk en geldt t/m 4 februari 2012
Open: elke 1e en 3e zondagmiddag van de maand
wo. t/vrij. 1400-1700 uur tenzij anders vermeld za. 10.30 uur - 12.30 uur
Za 28 januari i.c.m. koffieconcert
Za 4 februari i.c.m. St. Maretak
Zaterdag, 17 December 2011t/m
Zondag, 15 Januari 2011
Grafiek (ook graveerkunst, prentkunst) is een vorm van beeldende kunst waarbij de kunstenaar gebruikmaakt van allerlei druktechnieken.Alle facetten van grafiek zijn te zien: etsen, zeefdrukken, linosnede , litho en houtdruk.
In 1981 (30 jaar geleden!) werd ter gelegenheid van Harderwijk 750 jaar Stadsrechten een grafiekmap uitgegeven met werk van leden van de Harderwijker kunstenaarsvereniging TRAGANT.
In de jaren ‘80 en ‘90 werd door de Stichting Signature jaarlijks een grafiekmap uitgegeven met werk van Gelderse kustenaars.
Deze grafiekmappen werden in die jaren aangekocht door de Gemeente op advies en met bemiddeling van de Adviescommissie Beeldende Kunst. Een aantal van de werken uit de Harderwijker grafiekmap zijn tentoongesteld, aangevuld met grafisch werk van Gelderse kunstenaars.
Openingstijden Kunstcentrum Catharinakapel: woensdag, donderdag,
vrijdag: 14.00 – 17.00 u.
zaterdag: 10.30 – 13.00 u.
1e en 3e zondag van de maand: 14.00 – 17.00 u. Het is mogelijk om de expositie op afspraak te bezoeken: 0341 – 428899.
De expositie is geopend
tot en met 15 januari 2012
Kunstcentrum Catharinakapel
Klooster 1
3841 EN Harderwijk www.catharinakapel.nl
Zaterdag, 8 Oktober 2011t/m
Zaterdag, 12 November 2011
Art Fairs Fotograaf Dolph Kessler laat in deze tentoonstelling het werk zien van twee projecten waar hij de afgelopen jaren aan gewerkt heeft. In het eerste project heeft hij in grote musea en vooral op belangrijke kunstbeurzen als Frieze Art Fair London, Art Cologne, Art Amsterdam, Paris Photo gefotografeerd. Hij ziet musea en kunstbeurzen als hedendaagse “plekken van samenkomst”. Er zijn parallellen met religie en kerkelijke instituties. Musea en kunstbeurzen als “massa event” en als plaats van bezinning voor het individu, dus als sacrale en heilige plek. De moderne mens kan er deel hebben aan de brede culturele beweging van de moderne kunst en tegelijkertijd daarin een strikt individuele voorkeur ontwikkelen.
Noordzee kust. Is de titel van het tweede project als onderwerp van deze expositie. De zee voegt iets extra’s toe aan het leven van mensen die aan de kust wonen. Men heeft er een ruime blik, de lucht is er ziltig en in het volksgeheugen is een kroniek van schipbreuken, overstromingen en juttersfeesten opgeslagen. De landen die rond de Noordzee liggen, hebben elkaar over en weer beïnvloed. Die historische banden hadden soms een negatief karakter (denk aan de vroeg-middeleeuwse rooftochten van de Noormannen) en soms een positief (de laat-middeleeuwse Hanze). Dankzij de handelsbetrekkingen, ook uit latere tijd, de visserij, de walvisvaart, is er in de geschiedenis van deze kustgebieden aan de Noordzee veel gemeenschappelijks terug te vinden. Eenheid in verscheidenheid, zou je kunnen zeggen. Misschien is er zelfs sprake van een ‘Noordzeecultuur’.
Fotograaf Dolph Kessler trok ruim 100 dagen, verdeeld over 4 jaar, langs de kust van de Noordzee. Het resultaat daarvan zal in de loop van 2012 gepubliceerd worden in een fotoboek waarin een beeld gegeven wordt van de kuststrook van de landen die aan de Noordzee grenzen. Sinds 2003 werkt hij samen met de schrijver en journalist Gerrit Jan Zwier.
Kessler won in 2009 de zilveren camera in categorie series kunst, cultuur en entertainment
Expositie is gratis toegankelijk en geldt tot 13 november. Open: elke 1e en 3e zondagmiddag van de maand
wo. t/vrij. 1400-1700 uur tenzij anders vermeld za. 11.00 uur - 12.30 uur of op afspraak via 0341- 428899 zaterdag 15 oktober i.c.m. koffieconcert Gesloten:19 oktober.