Expositie ‘Troost’ door Marianne Brooijmans

Expositie ‘TROOST’

Door Marianne Brooijmans

19 oktober t/m 1 december 2022 

 

Het uitgangspunt in het werk van Marianne, zijn haar biografie en ervaringen. Marianne is geboren en gedeeltelijk opgegroeid in de Biesbosch, een tot 1969 ongerept natuurgebied vol kreken, riet, vogels, dijken en landbouw.

De kunstenares is nog regelmatig terug gegaan naar de Biesbosch om daar te zijn en te tekenen. De Biesbosch en de verschillende voettochten leveren inspiratie voor haar werk. In haar afstudeerscriptie aan De HKU in 1993 heeft Marianne het over de verbinding tussen natuur en kunst, en vooral  over de diepere betekenis van het lopen in landschappen die al eeuwen bestaan.

“In mijn afstudeerscriptie aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht heb ik het over de voettochten die ik heb gemaakt. Lopen is een totale ervaring, iedere stap is een aanraking met een geschiedenis. Aarde is stof van het verleden onder je voeten. De pelgrimstocht naar Santiago de Compostella bracht voor mij heden en verleden samen. Door het lopen, innerlijke beweging, verbinding ervaren met alles om je heen, en weten dat dit het is en meer is er niet.’”

In haar werk maakt Marianne met materialen en papier gelaagde herinneringen. Zij toont het herinneren, het tijdloze. Haar schilderijen zijn als het ware stapelingen van herinneringen. Ruimte die de tijd weergeeft, oproepen van gedachten en gevoelens voor alles wat voorbij gaat.

In 1993 is Marianne afgestudeerd aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht, richting autonoom schilderen. Momenteel is de kunstenares werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenaar en geeft bij diverse instanties schilder- en tekenlessen aan volwassenen en kinderen.

 

Lees meer over de expositie

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op