Kunstcentrum Catharinakapel Harderwijk Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

StarkLinnemann Quintet- AFGELAST I.V.M. CORONAVIRUS

18 maart 2020 van 20:15

Om een verdere uitbraak van het coronavirus te beteugelen, hebben de autoriteiten per 12 maart een verbod op evenementen met meer dan honderd personen en per 15 maart 18.00 uur onder andere het sluiten van alle horecagelegenheden afgekondigd. Om deze reden heeft Stichting Podia Harderwijk besloten om haar locaties, kunstcentrum Catharinakapel, muziekpodium Estrado en Theater Harderwijk, tot en met maandag 6 april te sluiten. Dit houdt in dat alle activiteiten op de locaties van Stichting Podia Harderwijk tot en met maandag 6 april 2020 geen doorgang vinden. Lees verder

 

In 2020 wordt wereldwijd de 250ste verjaardag van het muzikale genie Ludwig van Beethoven gevierd. Hij bracht de muziek van de Weense School naar een absoluut hoogtepunt en was de pionier voor de Romantische Periode. Ondanks zijn doofheid op latere leeftijd plande hij zijn carrière met grote zorg en wist zich omhoog te werken tot de hoogste kringen, een ongekende prestatie in die tijd! Als toonkunstenaar was hij moedig, gepassioneerd en creatief. Binnen de genres van de symfonie, pianosonate en strijkkwartet creëerde hij een levenswerk van universele orde dat tot op de dag van vandaag doorklinkt!

StarkLinnemann is de uitdaging aangegaan de muziek van Beethoven te transformeren naar een overtuigend klankidioom van de 21e eeuw. Eerder deden zij dat succesvol met complete werken van Liszt, Chopin en Mussorgsky. De stijl die van StarkLinnemann wordt het best omschreven met de term Universal Crossover Music.
Inmiddels zijn pianosonate opus 28 en cello sonate opus 69 bewerkt en slaagt StarkLinnemann erin de ziel van de muziek te behouden en tegelijkertijd te vertalen naar de maatstaven van deze tijd. De vorm van de stukken blijft intact maar hippe ritmes en moderne harmonieën worden toegevoegd. En geheel in de geest van Beethoven kunnen avontuurlijke improvisaties natuurlijk niet ontbreken.

Spectaculair is de bewerking voor jazz quintet van de Eroïca symfonie. De complete symfonie wordt door StarkLinnemann op overtuigende wijze naar een ander tijdsgewricht getild. Interessant detail is de dubbele vertaalslag die Paul Stark in de hercompositie maakt. De symfonie is niet vanuit de partituur van Beethoven bewerkt maar vanuit de piano transcriptie van Franz Liszt. De kracht en flexibiliteit van een symfonie orkest wordt in de bewerking niet alleen geëvenaard door de versmelting van een scala aan muziekstijlen maar ook door de inzet van multi instrumentalist Iman Spaargaren en de vele effecten die de musici toevoegen aan hun conventionele spel.
De formatie StarkLinnemann is als geen ander in staat muziekhistorische tijdvakken en geografisch bepaalde verschillen in muziekstijlen met elkaar te verbinden. Hun succesvolle crossover projecten waarbij klassieke meesterwerken zijn vertaald naar een overtuigend 21e eeuw idioom zijn door binnen- en buitenlandse pers zeer positief ontvangen. Met overdonderende concerten op vele festivals en in o.a. Tivoli/Vredenburg in Utrecht, het Amsterdamse Concertgebouw en Alexandrinsky Theater in St. Petersburg heeft StarkLinnemann een onuitwisbare indruk achtergelaten op de nationale en internationale muziekscene.

StarkLinnemann Quintet:
Iman Spaargaren tenor saxofoon, klarinet, basklarinet
Anton Boiarskikh trombone
Paul Stark piano en hercompositie
Maciej Domaradzki contrabas
Jonas Linnemann drums & percussie

Woensdag 18 maart 2020 20.15 uur (deur open 19:45)
Voorverkoop € 14,50 incl reserveringskosten
Aan de zaal € 17,50

Gegevens

Datum:
18 maart 2020
Tijd:
20:15
Evenement Categorie:
Evenement Tags: