Kunstcentrum Catharinakapel Harderwijk Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Maand van het Burgerschap

2 oktober 2019 van 20:00


De gemeente Harderwijk organiseert jaarlijks in oktober 2019 de Maand van het Burgerschap. De Gelderse Academie levert daaraan graag een bijdrage met een tweetal openbare bijeenkomsten.

Waarom deze bijeenkomsten?
Democratie wordt vaak gezien als vanzelfsprekend. Die houding kan er toe leiden dat deze staatsvorm passief wordt beleden terwijl die juist een actieve rol van de burger vraagt. En dat niet alleen door eens in de vier jaar het kiesrecht uit te oefenen maar ook door burgerparticipatie als initiatieven vanuit de bevolking. Democratie veronderstelt juist een actieve houding van ons omdat het om ons als burger gaat en wij in laatste instantie ook verantwoordelijk zijn. Door de ontwikkelingen om ons heen worden wij ons daarvan steeds meer bewust. Burgerinitiatieven nemen toe, die als burgerparticipatie vorm krijgen, samen met onze overheidsdiensten.

Wees welkom
De lezingen worden gegeven in samenwerking met de gemeente Harderwijk. Beide avonden worden afgesloten met een hapje en drankje. In verband met de catering en zitplaatsen aanmelden via emailadres gelderseacademie@gmail.com met vermelding van de avond(en) die men wil reserveren.

 

EERSTE BIJEENKOMST

Tijdens de eerste bijeenkomst zal burgemeester Harm-Jan van Schaik de opening verrichten van de Maand van het Burgerschap en een toelichting geven op het belang van dit initiatief en de acties die de gemeente op dit gebied onderneemt. Daarna geeft dr. Henk Beltman een analyse van de huidige democratische praktijk waarbij hij onderscheid maakt tussen verschillende benaderingswijzen van ons huidige stelsel. Een centrale vraag die aan de orde komt is: hoeveel ongelijkheid kan onze democratie verdragen?
Beltman biedt niet alleen een analyse maar draagt ook oplossingen aan die een grotere democratische slagkracht voor burger en overheden bewerkstelligd. Na de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.

De lezing vindt plaats op 2 oktober 2019 in de Catharinakapel, Klooster 1 in Harderwijk, aanvang 20.00 uur.

 

SPREKER eerste bijeenkomst

Henk Beltman studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht en promoveerde op de geschiedenis van de zorg aan mensen met een verstandelijke handicap. Hij is onder meer werkzaam (geweest) bij een organisatie voor mensen met een beperking, een landelijk kennisinstituut en een belangenorganisatie voor kwetsbare burgers. Hij adviseert en ondersteunt burgerinitiatieven, adviesraden, cliëntenorganisaties en gemeenten over het sociaal domein, burgerparticipatie en lokale democratie.

Voor verdere info:     https://gelderseacademie.nl

 

Gegevens

Datum:
2 oktober 2019
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags: