Kunstcentrum Catharinakapel Harderwijk Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

“En nu ik”

6 november 2018 - 21 december 2018

Graag willen wij u deze maand meenemen naar de wereld van onze suppoosten en dat wat hen bezig houdt. De deelnemende suppoosten/kunstenaars zijn Geert Zomer, Anne Zijlstra, Tjitske van der Kolk-Wolthuis en Jossy de Smit.

Geert Zomer

Mijn werk richt zich op vormonderzoek. In tekeningen en schilderijen onderzoek ik mijn basisvorm, het ‘zoutvaatje’.

Het is voelbaar dat er meer aan de hand is dan het schilderij in eerste instantie wil prijsgeven. Soms staat iets vrij snel op papier maar meestal komen de werken tot stand in een intensief proces van zoeken, schuren, plakken en overschilderen waarin ik altijd naar balans zoek. Als het schilderij tot rust is gekomen is het proces ten einde.

Anne Zijlstra

Dit schilderij is geïnspireerd op het gedicht Herinnering van Elisabeth Eybers:

As kind het ‘k eens die maan se ronde skyf langsaam sien uitswel bo die silwer vlei om saggies soos ’n seepbel weg te dryf en tussen yl popliere in te gly.

Agter my in die donker was ’n raam vol lig en mensestemme en gelag en ín my angs en weekheid sonder naam terwyl ek op die maan se loskom wag.

Die res is alles duister en verward … Van tak tot tak het hy gewieg … ek weet nog net dat die gekneusde gras se geur soos naeltjies was en dat ek skielek seer gekry het van die inkrimp van my hart en met my pols die trane weggevee ‘t.

Tjitske van der Kolk-Wolthuis

Als kind deed ik niets liever dan tekenen. Ontelbare schetsboeken heb ik volgekladderd, met kleurpotlood en wasco-krijtjes. Ik woonde op het Drentse platteland en tekende soms ook buiten.

Tijdens mijn opleiding tot aktiviteitenbegeleidster kwam dit ook aan bod, hoewel wat te weinig naar mijn smaak. In 1979 kwam ik naar Harderwijk en heb regelmatig cursussen gevolgd op het Klooster. Het was inspirerend om onder goede begeleiding in een groep bezig te zijn.

Portret- en modeltekenen is mijn favoriet, op de mens raak ik nooit uitgekeken. Maar af en toe maak ik een uitstapje naar een landschap of een stilleven. En ik heb zelfs geprobeerd mijn allerliefste kat te portretteren.

Jossy de Smit

Ga mee naar het Vrouwenpolder van mijn jeugd en naar de eilanden Terschelling en Ameland.

Jong zijn in de jaren 50 was genieten van zomervakanties in Vrouwenpolder. Een ode aan “Onze Lieve Vrouwe van de Polder” heeft Broeder Dieleman in zijn song verwoord.

Uit: Alles is ijdelheid

De vele vakantiekiekjes en de geografische kaart van Walcheren zijn mijn inspiratiebron voor Walcheren.

En oma, in klederdracht, was er bij.

De expositie loopt van 10 november tot en met vrijdag 21 december.

Open: 

Elke 1e zondagmiddag van de maanddonderdag- en vrijdagmiddag 14.00-17.00 uur tenzij anders vermeld

zaterdag 11.00 uur – 12.30 uur

Bijzonderheden: 24 oktober en 8 december i.c.m. koffieconcert.

Gegevens

Begin:
6 november 2018
Einde:
21 december 2018
Evenement Categorie:

Locatie

Kunstcentrum Catharinakapel
Klooster 1
Harderwijk, 3841 EN Nederland
Telefoon:
0341 419500

Organisator

Kunstcentrum Catharinakapel
Telefoon:
0341-419500
E-mail:
info@catharinakapel.nl