Kunstcentrum Catharinakapel Harderwijk Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De Gelderse Academie, het tweede college met als thema vertrouwen

16 januari 2020 van 20:15

Voor het tweede college van het Studium Generale met als thema ‘Wie kunnen we (nog) vertrouwen?’ ontvangen wij professor Frans Brom. Hij spreekt op 16 januari in de Catharinakapel over de relatie tussen wetenschap, politiek en ethiek.

Ethiek is in onze maatschappij van grote betekenis: het is niet alleen een wetenschap die probeert om ons handelen als ‘goed’ of ‘fout’ te beoordelen, ethiek is ook een denkwijze die in het dagelijks leven ons handelen richting anderen bepaalt, vaak heel onbewust. Meestal heeft ‘ethiek’ een positieve lading: we maken voortdurend razendsnelle afwegingen op basis van onze kennis of ervaring, om een ander of een situatie goed en rechtvaardig te benaderen.

Maar soms lukt dit niet. We zien dit in de politiek, maar ook in ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan de bio-industrie, die ons goedkoop voedsel in de supermarkt oplevert, maar zorgt voor enorm dierenleed. Maar toch verandert er (nog) niet veel. De politiek verbiedt het niet, en wij consumenten blijven massaal het goedkoop geproduceerde vlees kopen, vaak tegen beter weten in.

Prof. dr. Frans Brom is als directeur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en hoogleraar Ethiek dagelijks met dit onderwerp bezig. Hij promoveerde op een proefschrift over de ethische kant van biotechnologie bij dieren, en onderzoekt in zijn werk de interacties tussen verschillende manieren van denken en argumenteren van wetenschap, beleid en politiek.

Hoe kan een instituut als de WRR bijdragen aan vertrouwen in politiek en beleid? Maar ook: moeten we als bevolking tevens niet de hand in eigen boezem steken en eerlijker zijn over ons eigen handelen, voordat we een wijzend vingertje naar onze politici opsteken?

Het college van prof. Brom vindt plaats op donderdag 16 januari, in de Catharinakapel, de oude gehoorzaal van de Gelderse Academie, Klooster 1, Harderwijk. Aanvang: 20.15 uur.

Reserveren kan via gelderseacademie@gmail.com . Indien u zich al hebt opgegeven hoeft dat uiteraard niet nog een keer.

Deur open vanaf 19.45 uur
De avond is gratis toegankelijk.

Eerstvolgend college: dinsdag 11 februari, mr. Klaas Mollema over vertrouwen in rechterlijke colleges.

Gegevens

Datum:
16 januari 2020
Tijd:
20:15
Evenement Categorie:
Evenement Tags: