Kunstcentrum Catharinakapel Harderwijk Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De Gelderse Academie, het derde college met als thema vertrouwen

11 februari 2020 van 20:15

Voor het derde college van het Studium Generale met als thema ‘Wie kunnen we (nog) vertrouwen?’ spreekt mr. Klaas Mollema op dinsdagavond 11 februari in de Catharinakapel over vertrouwen in rechterlijke colleges.

Een democratische rechtsstaat als Nederland kan niet voortbestaan zonder een betrouwbare rechtspraak: goede regelgeving en onpartijdige rechters zijn voor zo’n rechtsstaat noodzakelijk.

Klaas Mollema zal als voormalig vice-president van de rechtbank Leeuwarden ingaan op de huidige controverse rondom de vraag of rechters al dan niet de plaats van de wetgever innemen.  Publiekgevoelige kwesties als de stikstofproblematiek en euthanasie komen daarbij aan de orde. Maar ook de nieuwe mogelijkheden en bedreigingen die technologie ons brengen behoren tegenwoordig tot het domein van de rechter.

Hoewel de rechterlijke colleges nog steeds hun werk doen, zijn er wel degelijk problemen die de toekomst van onze rechtsspraak negatief beïnvloeden. Mollema zal in zijn college niet alleen analyseren, maar ook oplossingen aandragen.

Het college van Klaas Mollema wordt gehouden op dinsdagavond 11 februari, in de oude gehoorzaal van de Gelderse Academie, Klooster 1, Harderwijk (de ‘Catharinakapel’). Aanvang: 20.15 uur. Toegang gratis.

Reserveren is noodzakelijk in verband met de grote belangstelling. Opgeven via dit emailadres gelderseacademie@gmail.com. Indien u zich al hebt opgegeven en een bevestiging hebt ontvangen, hoeft dat natuurlijk niet nog een keer.

Klaas Mollema. Na zijn rechtenstudie in Groningen was Klaas Mollema tot zijn pensioen in 2014 werkzaam als rechter, laatstelijk als coördinerend vice-president en voorzitter van de civiele sector van het gerechtshof in Leeuwarden. Daarna was hij tot eind 2019 nog actief als raadsheer-plaatsvervanger.

Mollema was bestuursvoorzitter van – en arbiter bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw, plaatsvervangend-voorzitter bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (beide tot eind 2019) en voorzitter van de Stichting Tuchtrechtspraak van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars.

Klaas Mollema heeft vele bestuurlijke functies vervuld en is op dit moment ook nog actief in tal van stichtingen, waaronder het voorzitterschap van de Stichting Collectie van het Noord-Veluws Museum in Nunspeet en van de Stichting Salem te Ermelo.

Het eerstvolgende (en laatste) college in deze reeks wordt gehouden op donderdag 12 maart 2020: Commissaris van de Koning John Berends zal dan spreken over de wisselwerking tussen inwoners, bestuur en politiek in onze democratie.

Gegevens

Datum:
11 februari 2020
Tijd:
20:15
Evenement Categorie:
Evenement Tags: