Kunstcentrum Catharinakapel Harderwijk Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Birgitta van Drie – Salmacis Bron – ‘let’s wrestle!’

12 mei 2018 - 7 juli 2018

Birgitta van Drie (Amersfoort, 1974) is een veelzijdig kunstenaar. Haar belangrijkste medium is tekenen en schilderen. Maar als het nodig is, dan maakt ze een installatie, of gebruikt ze grafische technieken.Als het maar dienend is aan wat ze wil zeggen.Ideeën voor de werken komen als intuïtieve ingevingen in haar op. Meestal is het daarvoor wel nodig om gewoon aan het werk te gaan; schilderen, tekenen, dingen maken. Door te werken komen de ideeën. “Vaak probeer ik een nieuwe techniek uit, of een nieuw formaat en dan maak ik zomaar iets, wat in me opkomt, heel intuïtief.
Als een werk, schets, tekening me blijft fascineren, dan ga ik verder op onderzoek.

Wat het voor betekenis heeft, voor mij persoonlijk, maar ook breder, wat betekent het nu in de wereld. Of wat kan het betekenen. Zo is het ook gegaan bij het idee voor de tentoonstelling in de Catharinakapel in Harderwijk. Vooraf  had ik nog geen idee wat ik zou willen laten zien. Gewoon mijn werk te laten zien, dat kon ik deze keer niet omdat deze kapel zo’n unieke plek is die veel informatie geeft. Ik wilde daar iets mee doen. Catharina is de beschermheilige van het huwelijk werd mij verteld. De kapel wordt vaker gebruikt als trouwlocatie.

Zo kwam ik al onderzoekende bij het verhaal van Hermafroditus, ik had namelijk een hermafrodiet-figuurtje getekend wat me fascineerde. “Het verhaal van Salmacis en Hermaphroditus komt uit de Metamorfosen van Ovidius. De nimf Salmacis werd verliefd op Hermaphroditus, de zoon van Hermes en Aphrodite. Hermaphroditus wees haar af, maar Salmacis verschalkte hem in het water. Nog wou hij niets van haar weten en dan smeekte Salmacis de goden om haar voor eeuwig met hem te verenigen. Beiden versmolten tot een hermafrodiet, een tweeslachtig wezen met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken.” (bron: website MSK Gent)
De tentoonstelling laat een zestal ‘hermafrodietjes’ zien, die in zwart-wit zijn geschilderd, ze hebben de houding van een worstelaar. Zij hangen in het donkere, lagere gedeelte van de kapel.

In het hoge gedeelte, daar waar het mooie licht door de glas-in lood ramen schijnt laat ik landschapsschilderijen zien. De inspiratie is de bron van Salmacis, waar Hermafroditus in gaat baden maar ook de kolken van het hollandse landschap. Een kolk is een water dat is ontstaan na een dijkdoorbraak. De dijk wordt er om heen gelegd, zo ontstaat een binnen- of een buitendijkse kolk. Wat ik fascinerend vind, is dat een kolk heel diep kan zijn, wel 10, soms wel 25 meter diep.

”U  bent van harte uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn op zaterdag 12 mei om 16.00 uur.
De expositie is te bezichtigen tot en met zaterdag 7 juli 2018 Birgitta van Drie,

website: www.birgittavandrie.nl

 

  • Zondag 3 juni, 17 juni en 1 juli van 14.00-17.00 uur.
  • Donderdag en vrijdag van 14.00 uur – 17.00 uur, tenzij anders vermeld.
  • Zaterdag van 11.00 uur – 12.30 uur. Op 12 mei, 26 mei en 9 juni in combinatie met een koffieconcert.

 

De expositie is gesloten in verband met huwelijken op 1, 8, 15 juni en 6 juli. 
Voor meer informatie over aankopen kunt u terecht bij de heer Jan Peter Hijnberg, directeur Catharinakapel (0341) 419500 of janpeter@catharinakapel.nl

Gegevens

Begin:
12 mei 2018
Einde:
7 juli 2018
Evenement Categorie:
Evenement Tags: