Kunstcentrum Catharinakapel Harderwijk Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Arti Vocaal – Le Nozze di Figaro

8 maart 2020 van 15:30


– Bestel Kaarten –

“De bruiloft van Figaro”, komisch muziektheater van Mozart waarin de machtige graaf aast op het dienstmeisje, maar door de emancipatie van het volk zijn oude rechten verliest.
In scene, met kostuums en piano. Nederlandse spreekteksten.

Arti Vocaal Utrecht speelt en zingt deze vrolijke, luchtige opera van Mozart:  De bruiloft van Figaro. Het dienstmeisje Susanna en haar geliefde Figaro verzinnen een list om hun aanstaande  huwelijk te beschermen tegen hun wellustige baas, Graaf Almaviva.  De (semi-) professionele zangers dartelen over het podium en verstoppen zich menig keer achter de bank of in de kast. De melodieën vormen een feest van herkenning.  

De bezoeker wordt meegenomen in het verhaal door den Nederlandse spreekteksten. Deze vermakelijke voorstelling is heel geschikt voor een uitje voor jong en oud. Doe eens gek, ga naar de opera!

Le Nozze di Figaro speelt op de dag vóór de bruiloft van Figaro en zijn Susanna. Hun baas, de Graaf vindt dat hij een oud recht heeft op de eerste huweljksnacht met zijn dienstmeisje Susanna. Maar die tijd is voorbij; het is de 18e eeuw! Gelukkig is het jonge paar, gesteund door de Gravin, de baas te slim af. Zij ontmaskeren hem waar iedereen bij  is en het eindigt met een happy end. 

Als het doek opengaat zien we een lege kamer. Figaro neemt in de kamer die hij met zijn aanstaande vrouw gaat delen de maten op om hun bed en kastjes te kunnen plaatsen. Hij gaat vandaag trouwen met Susanna, de kamenier van de gravin. Susanna is niet bepaald blij met die kamer. De graaf heeft dan wel afgezien van het feodale recht om te slapen met iedere vrouwelijke bediende, maar ze weet dat hij  een oogje op haar heeft en ze is er niet gerust op.

De gravin Rosina zingt over haar eenzaamheid in haar relatie met de graaf. Hij kijkt alleen naar andere vrouwen en is bovendien erg jaloers.

Er zijn meer verwikkelingen. Puber Cherubino zorgt voor lustige en lastige situaties, omdat hij ongegeneerd alle vrouwen in het huis van de graaf probeert te versieren. De muziekleraar Basilio denkt alles op zijn eigen manier te kunnen regelen. Als dat toch niet helemaal lukt vertelt hij over het ezelsvel dat hij eens van een oude vrouw kreeg. Een onwelriekend geschenk, dat hem goed van pas kwam bij noodweer en een hongerig monster. Hij leerde ervan  om de dingen te aanvaarden zoals ze komen. Zo ben je relaxter en kun je van het leven genieten.

Er gebeuren voortdurend onverwachte dingen, zoals dat in een komische opera gebruikelijk is.  Als de bruiloftsdag nadert, doet iedereen zijn best om met listen zijn zin te krijgen. Het lijkt allemaal mis te gaan (verstoppen in de kast en weer ontdekt worden, verwisselen van kleren)  maar uiteindelijk loopt het goed af. In het slotlied Perdono worden excuses aangeboden en vindt de trouwerij plaats.

Arti Vocaal is een amateurgezelschap van (semi-) professionele zangers.  De meeste zangers hebben een ander beroep, maar streven intensief naar een zo hoog mogelijke professionele kwaliteit: ze zingen en acteren, spelen in kostuum, met rekwisieten en decors.     

Arti Vocaal maakt opera’s  toegankelijk voor niet-opera publiek door de de originele operastukken te zingen en de tussenteksten in het Nederlands te spreken.  Zo blijft het verhaal begrijpelijk en hoeft niet iedere zin uit het Italiaans vertaald te worden.

Voor alle leeftijden.
Paul de Boer piano.

Zondagmiddag 3 maart 15.30 uur.  (Deuren gaan open om 15:00).

Entree: € 10,00. Jongeren (t/m 18 jaar) € 5,00 (exclusief € 0,50 reserveringskosten)


Gegevens

Datum:
8 maart 2020
Tijd:
15:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags: